Belföld

Cáfolják, hogy két gyilkost elengedtek

A Pest Megyei Főügyészség helyettes vezetője szerdán cáfolta azt a lapinformációt, amely szerint a romák elleni támadássorozat ügyében folytatott nyomozás során a rendőrök hat embert fogtak el, de kettőt később elengedtek.

Csecserits István a Magyar Hírlap cikke kapcsán az MTI-vel azt közölte: a romagyilkosságok és más bűncselekmények elkövetésével nemrégiben megvádolt négy emberen kívül fel sem merült mások neve, vagyis a vádiratban leírtak az irányadóak. Hangsúlyozta, hogy minden alapot nélkülöz a lap állítása. A cikkben foglaltakat a megyei főügyészség helyettes vezetője fantáziálgatásnak, újságírói zavarkeltésnek nevezte.

A romákat ért támadások ügyében négy embert gyanúsított meg a rendőrség, ők négyen kerültek előzetes letartóztatásba, s ők ülnek majd a hamarosan kezdődő perben a vádlottak padján – nyomatékosította Csecserits István.

Csécsi Soma, a romagyilkosságokat vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes szóvivője az MTI megkeresésére szerdán azt mondta, hogy mivel az ügyet vádemelési javaslattal az idén szeptemberben átadták a Pest Megyei Főügyészségnek, a vonatkozó szabályok szerint az NNI már nem jogosult erről nyilatkozni.

A Magyar Hírlap információi szerint körülbelül egy héttel a romagyilkosságokkal alaposan gyanúsítható (azóta már megvádolt) négy férfi elfogása előtt “képbe került” további két férfi: R. Antal és E. László. A napilap – a birtokába került dokumentumokra hivatkozva – azt állítja: a rendőrök feltételezték, hogy ennek a két férfinak is köze van a gyilkosságokhoz; tudnak a szervezésben és a végrehajtásban közreműködőkről, illetve a fegyverek hollétéről, ezért négy társukkal együtt őket is elkapták, ám később nem foglalkoztak velük.

Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást. Tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítható, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő négy férfit: K. Árpádot. K. Istvánt., P. Zsoltot és Cs. Istvánt.

A bírósághoz benyújtott vádiratban az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják. A negyedrendű vádlott esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette a vád.

Kovács András, a Pest Megyei Bíróság elnöke szeptember 15-én nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy 17 nagy doboznyi iratanyag érkezett hozzájuk a főügyészségtől. Hozzátette: eldöntendő, hogy hol és milyen biztonsági intézkedések mellett tartsák a tárgyalásokat; a per akár egy évig is eltarthat, figyelembe véve, hogy legalább 165 tanút és 30 szakértőt is meg kell hallgatnia a bíróságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik