Belföld

Hidegfejű őrültek ölhettek Kislétán

Megoszlanak a szakértői vélemények, hogy állhat-e szerelemféltés a kislétai gyilkosság mögött. A rendőrség közben kiterjesztette a helyszíni szemlét, a kriminológus pedig arra figyelmeztet, a sorozatgyilkosságok elkövetői „hideg fejjel kimódolt őrültek lehetnek”. FN-térkép az eddigi helyszínekről!

Egyelőre altatásban van az a 13 éves kislány, akit hétfőre virradó éjjel lőttek meg sörétes puskával a Szabolcs megyei Kislétán. A rendőrök abban reménykednek, hogy a lány a későbbiekben esetleg használható leírást ad az elkövető(k)ről.

Brutális elkövetők (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Brutális elkövetők (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője az FN megkeresésére kedden elmondta, hogy a településen jelenleg is folynak a kiterjesztett helyszíni vizsgálatok, a nyomozók a megtámadott ház környékén is vizsgálódnak.

Lapunk úgy tudja, hamarosan elkészülhet az elsődleges fegyverszakértői vélemény, amely kimutathatja: azonos-e a Kislétán használt vadászfegyver a romák elleni támadássorozatban eddig bevetett lőfegyverek valamelyikével.

Bár a rendőrség egyelőre a romák elleni támadássorozat részeként kezeli az ügyet, a sajtó egy része körében az is felvetődött, hogy a lövöldözés mögött szerelemféltés állhat. Münnich Iván agressziókutató sem zárja ki ezt a lehetőséget, hozzátéve, hogy egy esetleges, régóta húzódó féltékenység eredményezhette azt, hogy valaki ne hirtelen felindulásból, hanem aprólékosan megtervezve kövesse el a bűncselekményt.

cáfol a hírtv

A HírTV kedden cáfolta azt az előző napi információt, amely szerint kislétai tudósításukban az hangzott el: szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében. Korábban a nagyobbik köztelevízió egyik munkatársa úgy nyilatkozott az MTI-nek: a helyiek indulatai akkor csaptak fel, és elégelték meg az újságírók jelenlétét, amikor a HírTV anyagában a szerelemféltést jelölte meg lehetséges mozgatórugóként.
Munkatársuk élő bejelentkezésében az hangzott el ezen eshetőség kapcsán, hogy “mint lehetőséget, ezt is megkérdeztem az utcában élő emberektől, szomszédoktól, rokonoktól, mindenki cáfolta ezt a verziót, mindenki rasszista jellegű támadásra gondol” – áll a Szikszai Péter hírigazgató által az MTI-hez eljuttatott szó szerinti leiratban.

Szerinte az sem zárható ki, hogy – amennyiben nem a támadássorozat része volt a mostani gyilkosság – helyiek lehettek az elkövetők, akik könnyebben mozogtak a településen, mint egy ismeretlen.

Mégsem szerelem volt?

sörétes

Ide kattintva elolvashatja, mit mond a fegyverszakértő, vajon beazonosítható-e a kislétai gyilkosok fegyvere!

Az agressziókutató véleményének teljesen ellentmond Finszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet Büntető-Jogtudományi osztályának vezetője. Szerinte a szerelemféltés kizárt, mert az elkövetés módja szinte tökéletesen illeszkedik a romák elleni támadások sorába.

„A szerelemféltésnél szinte egyáltalán nem játszik szerepet, hogy az elkövetők bujkáljanak, sokszor önként adják fel magukat. Ebben az esetben viszont vigyáztak az elkövetők, hogy alig hagyjanak nyomot” – jegyezte meg a kriminológus.

Gyerekgyilkosok

Finszter azzal magyarázta, hogy – a támadássorozatban először – az elkövető bement a megtámadott házba, hogy a telek mindkét oldalán éltek szomszédok, és kevésbé feltűnő a házban mozogni, mint az udvaron lövöldözni.

Grafika: Rédley Tamás, FN

Grafika: Rédley Tamás, FN

A kriminológus szerint az sem véletlen, hogy a támadássorozatban ilyen rendszerességgel van gyerek is az áldozatok között (a mostani eset mellett Pécsett és Tatárszentgyörgyön is), ugyanis az elkövetők ezzel „üzenhetik”, hogy az ő világnézetükben az áldozataik nem vehetők emberszámba.

Barbárok

Tény, hogy ép ésszel, racionális okokkal nem magyarázhatók az ilyen barbárságok, a racionalitás hiánya pedig a rendőrség dolgát is jelentősen megnehezíti. A kriminológus úgy vélte, hogy szinte kilátástalan helyzetben vannak a hatóságok, mert nincs racionálisan megragadható motívum, és az elkövetők vélhetően büntetlen előéletű, a hétköznapi életben „normálisan” élők, akikről még nincs feljegyzés a bűnügyi nyilvántartásokban.

„Hideg fejjel kimódolt őrültek lehetnek az elkövetők” – gyanítja Finszter Géza, aki szerint a rekordösszegű vérdíj sem hoz közelebb a tettesekhez, mert az esetleges informátorok joggal tarthatnak a bosszútól.

Véletlenen múlhat

Kérdésünkre elmondta, hogy a rendőrség elsősorban a kislány vallomásában és a nyomozói munkában bízhat. Szerinte számos sorozatgyilkos csak valamilyen véletlenen bukik meg, de sok esetben nem lesznek meg az elkövetők. Arra figyelmeztetett, hogy a mostani támadássorozatnak csak akkor lehet vége, ha a tettesek kézre kerülnek vagy meghalnak.

Finszter emlékeztetett arra is, hogy a 70-es években a végrehajtott Hungária körúti OTP-s rablógyilkosság elkövetőjét sem kapták el, pedig abban az időben egy kevésbé leterhelt rendőrség, jóval nagyobb létszámban – volt, hogy a Rendőrtiszti Főiskola összes évfolyamát kirendelték az utakra – dolgozott az ügyön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik