Belföld

Négyötödös többségben a politikai bizalmatlanság

A leginkább a rendőrben, a legkevésbé a politikusban bízunk.

A válaszadók 80 százaléka egyáltalán nem vagy nem nagyon bízik a politikusokban. Egyebek mellett ez derül ki a Közbizalom 2010 nevű felmérésből, amit a Népszabadság ismertet. Tavaly ősszel több mint háromezer embert kérdeztek meg a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat önkéntesei.

A politikai élet szereplői lettek az utolsók a közintézményekbe vetett bizalmat tekintve, míg az élen a rendőrség végzett. A bizalmi lista másik éllovasa a civil-nonprofit szféra, de hasonlóan a rendőrséghez, a civilek megítélése sem éri el a bizalmi index közepes értékét sem, azaz a pozitív válaszok is alig valamivel 40 százalék felett vannak.

Az igazságszolgáltatás a középmezőnyben végzett, a készítők szerint ehhez hozzájárulhattak az elmúlt időszak nagy port felvert perei, a nyilvánosságra került csalások, a megvesztegetések, a korrupciós ügyek és az ezekkel kapcsolatos ítéletek. Az egyházak megítélését illetően születtek a legszélsőségesebb válaszok. A megkérdezettek 21 százaléka egyáltalán nem bízik bennük, ugyanakkor az összes intézmény közül az egyházakban bíznak a legtöbben „nagyon”.

A kutatás egyik készítője szerint a legnagyobb gond, hogy az alacsony közbizalom immár tartós. Ha nem történik változás, akkor nemcsak az intézményekbe vetett bizalom, hanem az egymás iránti és a cselekvésbe vetett hit is vészesen alacsony szintre kerül. Ez pedig rossz hatással van a gazdaságra is – véli Péterfi Ferenc.

AJÁNLOTT LINK:

Továbbra sem bízunk a politikusokban (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik