Belföld

Problémás volt az őszi választás, de törvényes

Többi közt a hirtelen beköltözőkre hívta fel a figyelmet az OVB.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint alapvetően törvényes rendben zajlottak az októberi önkormányzati és kisebbségi választások. A testület az Országgyűlésnek most benyújtott beszámolójában azonban több olyan problémára is felhívta a figyelmet, amely jogszabály-módosítást indokolna.

Az egyik ilyen, hogy több településen jelentősen megnövekedett a választás napja előtti beköltözések, új lakcímek létesítésének száma, olyannyira, hogy sok esetben meghaladta a választás kitűzését megelőzően, életvitelszerűen a településen lakók számát. Így a feltűnően nagy létszámú beköltözések alkalmasak lehettek visszaélésekre, a választási eredmények torzítására. Az OVB ezért szükségesnek tartja olyan szabály megalkotását, amely ezeket a valószínűsíthetően jogsértő tevékenységeket kizárja.

Az is probléma, hogy ugyan az Országgyűlés az alkotmány módosításával 2010. augusztus 11-én korlátozta a katonaság, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományába tartozók jelöltté válásának lehetőségét, de a választási bizottságoknak nem állt rendelkezésükre olyan nyilvántartás, amelyben ezt – az előírt két napban – ellenőrizhették volna.

Visszatérő gondként említik, hogy az OVB és a legfelsőbb bíróság (LB) eltérően értelmezte az ajánlószelvényen kötelezően feltüntetendő adatok körét.

A beszámoló szerint problémát jelentenek a párhuzamosan induló jogorvoslati eljárások is, amelyekben akár egymásnak ellentmondó jogerős határozatok is születhetnek.

A testület szerint az is problémás, hogy a tízezernél több lakosú településeknél a kompenzációs listás eredmény megállapítása egy időben történik az egyéni választókerületi eredménymegállapítással. Az egyéni választókerületi eredmény elleni eredményes jogorvoslat ugyanis befolyásolhatja a kompenzációs mandátumokat.

Az OVB szerint szükséges lenne az is, hogy a jogalkotó részletesebben rögzítse a megismételt szavazásokra vonatkozó előírásokat.

Mindezek ellenére a bizottság sikeresnek értékelte a helyi önkormányzati képviselők választását, az ország 3176 településének jelentős többségében eredményesek voltak a voksolások.

A kisebbségi választással kapcsolatban azt írták, a 2006-os adatokhoz képest a kisebbségi választói jegyzékbe csaknem 15 százalékkal több, mintegy kétszázharmincezer nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó kérte a felvételét. Hasonló emelkedést mutat azon települések száma, ahol kisebbségi választást tartottak (2010-ben 1592 településen, szemben a 2006-os 1435-tel), valamint a megválasztott települési kisebbségi önkormányzatok száma (2010-ben 2321 települési kisebbségi önkormányzat, szemben a 2006-os 2049-cel).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik