Belföld

Tizennégy évet kapott egy túszejtő bankrabló

Terrorcselekménynek minősítették tettét.

Jogerősen tizennégy év fegyházra ítélte csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki kétszer is kirabolt egy újpalotai, majd egy zuglói bankfiókot. A 40 éves férfi egyik akcióját a bíróság terrorcselekménynek minősítette, mert túszt ejtve követeléseket is megfogalmazott a rendőrség felé.

Az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság tavaly júniusban még csak 11 év fegyházbüntetésre ítélte N. István Zsoltot, ám az ítélőtábla ezt most további három évvel súlyosította személyi szabadság megsértése, a túszejtés miatt.

A férfi először 2005 júniusában rabolta ki a XV. kerületi Zsókavár utcai bankfiókot, majd a “sikeres” akción felbuzdulva augusztusban még egyszer visszatért, és ismét kifosztotta a pénzintézetet. A két újpalotai rablás során összesen mintegy 2 millió forintot zsákmányolt. A második rablás során a férfi az egyik biztonsági őrtől elvette a fegyverét is.

Néhány évvel később, 2009 májusában azzal a pisztollyal rabolta ki a XIV. kerületi, Nagy Lajos király úti bankot, ám az itt megszerzett 8 millió forinttal nem tudott távozni, mert a rendőröknek sikerült elfogniuk. (Jogi értelemben a rablás “befejezettnek” minősül, akkor is, ha az elkövető nem tud elmenekülni, ám a pénzt már magához vette.)
A tárgyaláson a védő vitatta a terrorcselekmény elkövetését, de a bíró az ítélet során arra mutatott rá, hogy ha egy túszejtés során állami szerv, vagy a hatóságok felé fogalmaznak meg követeléseket, akkor az ilyen minősítést kell hogy kapjon.

N. István Zsolt az utolsó bankrablásnál – menekülése érdekében – egyebek mellett rendőrautót kért. A férfi jelenleg is börtönbüntetését tölti; egy másik ügyben ugyanis megrontás miatt már hét év szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik