Belföld

Szili: Én szeretném eldönteni, ki kormányozzon 2014-től

Házelnök volt és szocialista - előbbiről lemondott, utóbbiból kilépett. Most pártot alapított, és olyan szeretne lenni, mint egy kubista festő. Hogy az milyen, kiderül az interjúból.

Ön a múlt embere?

Inkább a jövőé. A múltamért pedig nem kell szégyenkeznem. Pár hónapja lezártam egy korszakot, és újat kezdtem.

Volt párttársa, Botka László nevezte önt és Gyurcsány Ferencet a múlt emberének.

Mosolyogtató, hogy olyan állítja ezt, aki velem együtt csinálta végig az elmúlt éveket, ráadásul nálam sokkal halkabban tiltakozott a tévedéseink ellen. Érthetetlen, hogy egyes szocialisták engem ócsárolnak, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, mi okozta Orbán kétharmados győzelmét.

Mi okozta?

Nem a Fidesz teljesített kiemelkedően, hanem a Gyurcsány vezette MSZP követett el olyan hibákat, melyek miatt a társadalom elfordult tőle. Mindenesetre nekem tiszta a lelkiismeretem. Ugyanis 2009 júliusában, az EP-kudarc után olyat tettem, ami Magyarországon példa nélküli: bár nem voltam távozásra kényszerítve, mégis lemondtam a házelnökségről. Tudomásul vettem, hogy a társadalom sárgalapot mutatott fel, ezzel követelve a bukott politika képviselőinek háttérbe vonulását. Megjegyzem, három, egymást követő választáson is elbukott az MSZP, és mindháromszor lett volna lehetősége azt mondani: értünk a szóból, változni fogunk. Nem tette.

Hol csúsztak meg? Őszödnél?

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Őszöd csak egy állomás az MSZP Mohácsához vezető úton, igaz, jelentős állomás. A társadalom érzelmi elfordulása 2004. december ötödikével kezdődött, azzal, hogy nem álltunk ki a határon túliak mellett. Őszödről még annyit: elképeszt, hogy sokan máig igazságbeszédnek tartják.

Volt erő abban a beszédben, sőt, a stílus is elmegy bizonyos zárt körben. És még csak nem is a hazugság bevallásával volt baj, hanem magával a hazugsággal. Azzal, hogy 2004 őszétől, amikor végképpen fékezni kellett volna a túlzott közköltekezést, a kormány a remélt és utóbb el is ért választási győzelem érdekében szórta a pénzt. Ettől elszaladt a hiány, az államadósság, és a világgazdasági válság kiszolgáltatott helyzetben találta Magyarországot.

Ez bűn. Az ilyenek miatt jutottunk odáig, hogy a társadalomnak nem maradt más választása, mint kétharmadot adni a Fidesznek. Az MSZP sajnos ma is rossz úton jár – bár ez legyen az ő gondjuk -, hiszen csak az a problémája, hogyan tudná leváltani Orbánt.

Azért az sem mellékes egy ellenzéki párt számára.

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Nem lehet, hogy két politikus harcává degradálódjon a magyar demokrácia! Közben lefedetlen maradt a baloldal, hiszen az MSZP inkább saját maga által bevallottan is bal-liberális, mint baloldali párt. Nem lehet egyszerre a jegybankelnök nyolcmilliós fizetését védeni, és közben aggódni a vidéki szegényekért. Nem lehet egyszerre hideget és meleget is fújni ugyanabból a szájból, mert hiteltelenné válik az ember.

Az ön hitelességét is érte szó. Amikor kiült a frakcióból, Mesterházy Attila követelte: adja vissza a listán szerzett mandátumát. Miután erre nem volt hajlandó, a pártelnök kijelentette, hogy Szili Katalin megélhetési politikus.

Akkor lennék megélhetési politikus, ha elkötögetnék a volt frakcióm melegében. Nem tehettem, mert szükség van valódi

Őszödről
Elképeszt, hogy sokan máig igazságbeszédnek tartják.

baloldali politikai erőre, és megjelenítéséhez szükséges a parlamenti jelenlétem. Javaslom a pártelnöknek, inkább keresse a választ arra a kérdésre, hogy az elmúlt négy-öt évben tagságának és szavazóinak több mint a fele miért hagyta el a szocialista pártot. Megjegyzem, a választás után egyetértettem azzal, hogy az egész szocialista frakció adja vissza a mandátumát – a párton belül ezt sokan követelték -, és osszuk újra a helyeket, új embereknek.

Új pártjában, a Szociális Unióban ön az egyetlen neves politikus.

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Nem csak a politikus a lényeg, hanem sokkal inkább a politika.

Mitől nőhetne egész százalékban mérhetővé a Szociális Unió?

Van jövője a Szociális Unió piros-fehér-zöldmezős beruházásának…

Piros-fehér-zöldmezős? Ez innováció!

Amivel csak azt akartam kifejezni, hogy számunkra fontos a nemzeti értékek konzekvens képviselete. Van sansz, csak meg kell hallani a társadalom hangját. Természetesen a médiatörvény is fontos kérdés, de az országot sokkal inkább foglalkoztatja például a benzinár és a devizahitelesek helyzete, a belvíz kérdése. Ezeket kell megoldani.

Ön egy ideje az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentést követeli, és javasolja, hogy a kormány segítse ki a devizahiteleseket. Miből? Nincs az a pénz.

Nem kell hozzá túl sok. Én már 2009 augusztusában házaltam az MSZP-frakciónál egy fiatal közgazdászok által, amerikai mintára készített otthonmegőrző programmal, amely ötvenmilliárd forintból önfenntartó módon, távlatosan megoldaná a devizahitelesek problémáját.

Ötvenmilliárdból? Nem tűnik reálisnak.

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Pedig az! Februárban előterjesztjük javaslatainkat. A benzinárral is kezdeni kell valamit, hiszen alapvetően befolyásolja az emberek napi megélhetését, az árakat.

Népszerű gesztus követelni az árcsökkentését, de a kieső bevételt valahonnét pótolnia kellene az államnak. Van ötlete, honnan?

Társadalmi-gazdasági hatáselemzést kell készíteni, ami egyebek mellett azt is figyelembe veszi, hogy a magas üzemanyagár miatt bedőlnek a kisvállalkozások, és drágul szinte minden. Súlyos tévedés, hogy a gazdaság a minden, a társadalom pedig csak utána következik. Az embert kell középpontba állítani, nem első sorban a GDP-t.

Az ország finanszírozása helyett nézzünk egy kisebb pályát: a Szociális Unió pénzelését. A párt megalakulása után pár nappal ön azt nyilatkozta, egyelőre nem árulhatja el a támogatói nevét. És most?

Átláthatóan gazdálkodunk, de neveket nem mondhatok.

Akkor az nem átlátható.

De, az. Hamarosan minden, a finanszírozással kapcsolatos fontos adatot kiteszünk a honlapra.

Vannak egyáltalán támogatóik?

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Persze. Olyan emberek, akik tudják, szükséges a politikai paletta bővítése, és akik szerint két párt váltógazdasága képtelen leképezni mindazt, ami társadalom finomrendszereiben igényként fellép.

Mennyi pénzt kalapoztak össze tőlük?

Ahhoz képest, amennyiből a két nagy párt tartja fenn magát,

Pártfinanszírozás
Tíz- meg százmilliós támogatás egyelőre nincs láthatáron. Ígéreteink
vannak.

fillérek jutnak a Szociális Uniónak. Nekünk nem az a filozófiánk, hogy hatalmas összeget öljünk mindenféle kampányokba és egy szervezet működtetésébe. A Szociális Unió közösséget épít, de nem fölülről, ami milliárdokba kerülne, hanem alulról, néhány szervezőt finanszírozva, közvetlen kapcsolatok révén.

A 2014-es választásokig nagyjából mennyit emészt fel a párt?

Folyamatosan nő a beérkező adomány mennyisége.

Csak úgy nagyjából: tízmilliók? Száz?

Néhány millió forintról van szó. Tíz- meg százmilliós támogatás egyelőre nincs láthatáron. Ígéreteink vannak.

Megkutatták, hány magyar hallott a Szociális Unióról?

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Először idén nyáron méretjük magunkat. És év végéig hétszáz főre szeretnénk duzzasztani aktivistáink számát, emellett komplett szakmapolitikai programmal akarunk előállni.

Most hány aktivistájuk van?

Száz fölött, és ennek van multiplikáló hatása. Meglévő civil közösségek is csatlakoztak mozgalmunkhoz.

Volt szocik?

A volt alom
Pont azok nem tolerálják, hogy a szívemen viselem többek között a
határon túliak sorsát, akik amúgy toleranciát hirdetnek.

Pont nem ők. Olyan diplomások, akiknek a többsége sosem volt párttag. Nálunk jelentkeztek be először a politikába.

Ön a baloldaliak és a liberálisok körében még MSZP-s korában sem volt különösebben népszerű, inkább a fideszesek respektálják.

Furcsa. Pont azok nem tolerálják, hogy a szívemen viselem többek között a határon túliak sorsát, és fontosnak tartom az egyházakkal való kapcsolattartást, akik amúgy toleranciát hirdetnek.

Szüksége lehet még a balos rokonszenvre is. Sokak szerint az MSZP nélkül lehetetlen leváltani Orbánt, különösen, ha a Fidesz egyfordulóssá redukálja az országgyűlési választásokat. Ma van, és vélhetően három év múlva is lesz legalább 600 ezer választó, aki minden körülmények között a szegfűre ikszel. Vagyis ön kénytelen lesz egyezkedni a volt pártjával, bármennyire megbántották is.

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Korai ez még. Nem gyűlölködni akarok, nem eltiporni a másikat. Különben sem ma kell megvívni a küzdelmet afölött, hogy ki kormányozzon majd 2014-től.

Nyitna akár jobbra is?

A sokszínűségben hiszek. Mindannyiunknak az a jó, ha a választások aktuális győztese kénytelen tárgyalni, koalíciót kötni, faragni saját rosszabb énjét.

Szóval?

A szélsőségeket kivéve nyitottak vagyunk minden irányba. Sőt, minap alakult szakpolitikai tanácsunk konzultációt kezdeményez civil erőkkel, érdekképviseletekkel, még egyházakkal is. Így érleljük ki a javaslatainkat. Eszembe nem jut az MSZP-ből elhódítani bárkit is – se a frakcióból, se az egyszerű tagok közül. Vannak sokan ebben a társadalomban, akik keresik a párbeszédképes erőt. Ez a Szociális Unió. Szeretném, ha 2014-ben mi dönthetnénk el, ki fog kormányozni az országban.

Mérleg nyelve. Nagyívű elképzelés.

De nem kizárt.

Mit tesz érte? Mivel hívja fel magára a figyelmet a Házban?

Kattintson Sziliért - Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Kattintson Sziliért – Képgaléria (Fotó: Neményi Márton/lapunk)

Leginkább az alkotmányozással – aminek már 2003-ban jeleztem szükségességét, de akkor nem találtam hozzá partnereket.

Most Orbán alkotmányoz a kétharmadjával. Önnek aligha oszt lapot.

Képviselőként kötelességem részt venni a folyamatban. Támogatni csak akkor fogom az új alkotmányt, ha az általunk javasolt megfontolások is bekerülnek a szövegbe. Szerintem ellenzékben az a demokratához méltó magatartás, ha valaki még a kormánypárti kétharmad mellett is részt vesz javaslataival a munkában.

Gyurcsányra utal.

Nem úgy, mint Gyurcsány
Az a demokratához méltó magatartás, ha valaki még a kormánypárti
kétharmad mellett is részt vesz javaslataival a munkában.

Pont az bojkottálja az alkotmányozást, aki miatt kétharmada van ma a Fidesznek. Szomorú.

Ön az imént még arról beszélt, hogy a társadalmat érdeklő kérdéseket kell tárgyalja a politika. Az alkotmányozás viszont a kutyát sem érdekli.

Magam is érzem, hogy az alkotmányozás híre nem vált ki általános izgalmat. De ettől ez még rendkívül fontos kérdés. Nyitottnak kell lennünk. A jó politikus – más tulajdonságai mellett – olyan, mint egy kubista festő: nemcsak az előtte lévő három oldalát látja a kockának, hanem azt is, ami éppen nem látható.

életút

Szili Katalin Barcson született 1956. május 13-án.

Jogi diplomát Pécsett szerzett 1981-ben, majd a városi tanácsnál dolgozott.

1983-ban lépett az MSZMP-be, 1989-ben az MSZP alapító tagja lett. 1992 és 1994 között pécsi önkormányzati képviselő, valamint az MSZP parlamenti frakciójának szakértője volt.

Először 1994-ben, egyéni képviselőként jutott az Országgyűlésbe. 1994 és 1998 között a Környezetvédelmi és
Területfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, 1998 és 2002
között az Országgyűlés alelnöke, 2002-től egészen 2009-es lemondásáig házelnök volt.

2005-ben az MSZP őt jelölte köztársasági elnöknek Mádl Ferenc utódául, ám a széthúzó koalícióval szemben az ellenzéki Fidesz és az MDF Sólyom Lászlót juttatta a Sándor-palotába.

2010-ben megalakította a Szövetség a Jövőért Mozgalmat, majd a Szociális Unió Pártját, amelynek elnökévé választották. MSZP-s párttagsága megszűnt, és – mandátumát megtartva – kilépett az MSZP országgyűlési frakciójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik