Belföld

Nőtt a belvizes területek nagysága, árhullám vonul a Dunán

A hirtelen felmelegedés hatására 3.750 négyzetkilométerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, a Dunán pedig három árhullám vonul le.

Az árhullám miatt várhatóan hétfő hajnalra eléri a Duna a budapesti rakpartokat – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága: jelenleg 3.750 négyzetkilométer a belvízzel elöntött terület, ebből 2.020 négyzetkilométer a vetés, szántó. Összesen 218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 harmadfokút.

A folyamatos szivattyúzás ellenére sem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 878,8 négyzetkilométernyi terület van víz alatt.

A Dunán három árhullám vonul le, ennek hatására a magyarországi felső folyószakaszon vasárnap harmadfokú készültségi szintű vízállás várható. Szombat este hat órától a harmadik fokozatú árvízvédelmi készültséget léptetik életbe Vének és Dunaremete között, vasárnap reggel pedig másodfokúra emelik a készültséget a folyó Vének és Dunaszentpál közötti részén. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy Esztergomtól már csak az elsőfokú készültségi szintek alakulnak ki a Dunán.

Budapestnél hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes elöntés. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára tetőzik, 680 centiméter körüli vízállással, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók. A tetőzést követő apadás – a Felső-Dunán kialakult több árhullám miatt – lassú lesz, a rakpartok várhatóan a hét végéig víz alatt lesznek.

Árvízvédelmi készültség az OMIT szerint 1.348 kilométeren van, ebből harmadfokú a készültség 86 kilométeren (a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán), másodfokú 27 kilométeren, a Dunán Vének és Dunaremete között. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 1.235 kilométeren: a Dunán Rajka és Dunaremete, illetve Almásfüzitő és Komárom között, a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán, a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.

A Tisza egyszerre árad és apad: a Felső-Tisza vízgyűjtőjén pénteken helyenként 10 milliméternél is több csapadék hullott, ami a hóolvadással együtt újabb vízszintemelkedést okozott a Tisza egyes szakaszain. A Tisza Dombrádig árad, Tiszabercel és Tiszapalkonya között apad, Tiszakeszi és Tiszaroff között árad, alatta alig változik, illetve lassan apad.

Az Alsó-Tiszán szombat hajnalban a Tisza vízszintje 650 centiméter alá csökkent Szegednél, ezért déltől megszűnt a csongrádi megyeszékhely vízmércéjéhez tartozó szakaszon az első fokú árvízvédelmi készültség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik