Belföld

Csalás a padláson talált 27 milliárd

A kórházak konszolidációjára szánt pénzt egyszer már elköltötték.

Egyetlen fillért sem kaptak az egészségügyi intézmények a legutóbbi adósságösszesítés után, de hamarosan újabb, a tartozásokat firtató kérdőíveket kapnak – írja a Népszabadság. Az újabb felmérés eredménye is befolyásolja, hogy végül mennyi pénzt kaphatnak gyorssegélyként.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint ez az újabb kérdőív nem érheti váratlanul a főigazgatókat, hiszen az államtitkár már nyáron egyértelművé tette, negyedévente “frissíti” a tárca a tartozásokról szóló adatokat.

Az Orbán-kormány felmérése szerint nyáron már 40 milliárd forint volt a kórházak tartozása. Ennek kétharmadát fedezné az Egészségbiztosítási Alap 2007-es és 2008-as többletbevétele, ami összesen 27,5 milliárd forint.

“Semmi jót nem hozhat az egészségügyi kiadások további kurtítása” –- mondta Velkey György a jövő évi költségvetési körirat egészségügyre vonatkozó számaira utalva. A lap szerint a körirat alapján az ideinél 23 milliárddal kevesebb jutna a gyógyító szolgáltatásokra.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy “könyvelési trükk” a kórházak 27 milliárdja. A parlament már ma elfogadhatja a 2010-es költségvetés módosítását, amely mintegy 27 milliárd forintot biztosítana a kórházak konszolidációjára – fedezet nélkül, hiszen a pénzt már elköltötték.

A lapnak “szimpla könyvelési trükknek, avagy csalásnak” nevezte egy közpénzügyi szakértő a törvénymódosítást. A szakértő szerint a törvény több szempontból problematikus, hiszen bevételként nem létező pénzt kíván elszámolni, így a javaslat az idei hiányt növeli.

A fedezetet – legalábbis papíron – az államháztartási törvény szintén a parlament előtt fekvő módosítása “biztosítaná”, amely szerint a korábbi évek többletét az idei költségvetésben bevételként kell elkönyvelni.

Ez a pénz pedig már nem létezik, hiszen az egészségbiztosítási alap többlete a folyó években csökkentette a költségvetés hiányát – vagyis a mostani javaslattal másodszor próbálják elkölteni a többletet.

A Napi Gazdaság arról is ír, hogy nem lesznek súlyponti kórházak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerint hamarosan a parlament elé kerül az a salátatörvény, amelynek célja, hogy megteremtse a szektor átrendezésének feltételeit.

A kórházak konszolidációja már az idén valamilyen szinten megtörténik, ezt azonban szigorú feltételekhez kötik. A gyógyítási kapacitásokat a szükségleteknek megfelelően alakítják át, és megszűnik a súlyponti kórház fogalma – közölte Szócska Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik