Belföld

Mérgező a levegő a vörösiszaptól

A vörösiszappal borított területeken csak álarcban és védőszemüvegben szabad tartózkodni. A rendőrség több utat is lezárt a környéken, a külföldi sajtó a katasztrófa okait találgatja. Az OKF szerint nincs halpusztulás a Dunán.

Az Indexveszprém értesülései szerint az elvégzett legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket a vörösziszap-katasztrófa által sújtott területeken. Az ÁNTSZ felhívta a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét, hogy porálarc és a védőszemüveg viselése szükséges.

Útzárak vannak Kolontár környékén

A rendőrség utakat zárt le a katasztrófa által érintett térségben a mentési és gátépítési munkálatok zavartalanságának biztosítása érdekében.

A rendőrség nem enged senkit Kolontárra (MTI)

A rendőrség nem enged senkit Kolontárra (MTI)

Jelenleg útlezárás van érvényben Devecser és Somlóvásárhely településeknél, az Ajka-Padragkút, Ajka-Tósok, Nyirád-Halimba, Somlóvásárhely-Devecser útvonalakon, illetve a 7315-7317-es utak kereszteződéseinél. Kolontárra továbbra is csak a hatóságok, valamint a kármentesítést, gátépítést végzők mehetnek be. A Devecserbe való bejutást rendőrök ellenőrzik, csak az ott élőket és a hozzátartozókat, illetve a menetrend szerinti buszokat és a kárelhárításban résztvevőket engedik be.

Továbbra is érvényben van Kolontáron és Devecserben a bizottság által pénteken elrendelt alkoholtilalom. A két önkormányzat határozata értelmében szeszesitalokat sem árusítani, sem közterületen fogyasztani nem lehet.

A kitelepített helyi lakosok naponta kétszer térhetnek vissza a háziállatok megetetése céljából. A falut 24 ember a hatósági felszólítás ellenére sem hagyta el, ők saját felelősségükre otthon maradtak.

Svájcban korrupcióról cikkeznek

A korrupció mocsarában címmel jelent meg cikk vasárnap a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap internetes oldalán a magyarországi vörösiszap-szennyezésről.
A hétfői tragédia részleteinek felelevenítése után a lap felidézi: a veszprémi hatóságok a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizték a MAL Zrt. alumíniumüzemének iszaptározóját, és mindent rendben találtak. Egyelőre nem világos, hogy szakmai tévedés történt, vagy korrupció áll-e a háttérben – veti fel a lap varsói keltezésű írásában.

Folyik a takarítás (MTI)

Folyik a takarítás (MTI)

Míg az Európai Unió budapesti képviseletén tartózkodnak ez utóbbi lehetőségének kommentálásától, a magyar környezetvédő szervezetek nyíltan fogalmaznak. “Az uniós irányelveket precízen lefordítják Magyarországon, de ezek gyakorlati alkalmazása még nagyon gyenge szintű” – jelentette ki Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport képviselője. Szerinte mindenekelőtt a korrupció hátráltatja az EU-szerte szabványként elfogadott környezetvédelmi törvények alkalmazását.

Lenkei kiemelte azt is, hogy „Magyarországon – 45 évnyi kommunista uralom után – rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent”.

A Neue Zürcher Zeitung idézi az euractiv.hu hírportál főszerkesztőjét, Kalmár Szilviát is, aki viszont úgy vélte: a magyar hatóságok rendszerint betartják az uniós irányelveket. Szinte az összes új tagállamnak hátraléka van a környezetvédelmi szabályok átültetése terén, sőt a helyzet ezen a téren Dél-Európában sem a legjobb – mondta Kalmár.

A Dunán nincs halpusztulás

A Dunán nincs halpusztulás, a főváros dunai szakaszán lebegő haltetemek a Marcalból származnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint.

Az OKF vasárnapi közleménye szerint kizárt, hogy a Dunán, Budapest térségében észlelt halpusztulás eredete a Rábán, a Mosoni-Dunán vagy a Dunán lenne, mert az intenzív, az átlagosnál sűrűbb vízmintavételezés eredménye nem mutat rendellenes értékeket a mért paraméterekben.

A vízfelületen szórványosan lebegő haltetemek a Marcal folyó szennyezett szakaszáról származnak. A Marcalban elpusztult halak tetemének egy része – nagy mennyiségük és a nagyobb vízfelületek miatt – elsodródott, így juthatott a mellékfolyókon keresztül a Dunába, egészen Budapest térségéig – áll a közleményben.

A Marcal folyón a teljes halállomány kipusztult, ezek összegyűjtését és eltávolítását elsősorban helyben végzik. A Duna-szakaszt pedig a területileg illetékes Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Budapest) védekezési erői járják folyamatosan, és ők gyűjtik össze a haltetemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik