Kultúra

Demeter Szilárd bejelentette L. Simon László utódját

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot – közölte az intézmény az MTI-vel hétfőn. Az új főigazgató személyét Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum közleményében.

Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön

– emelte ki a közleményben az új főigazgató.

Március 6-tól rövid ideig Demeter Szilárd volt a múzeum főigazgatója, ám ez kezdettől fogva átmeneti állapot volt. Ezt megelőzően L. Simon László irányíotta az intézményt, akit a pozíciójából a World Press Photo-kiállítás egy meleg idősotthont mutató képei nyomán kialakult botrány miatt mentette fel Csák János miniszter tavaly novemberben. A pozícióra nyolc pályázat érkezett, köztük Zsigmond Gáboré.

Kiemelték, Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a múzeumi ágazatban: múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, elnökeként is tevékenykedik. Korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai megújításában, illetve mintegy negyven hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, tizenöt könyv és több mint száz tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsementtel, kiállításszervezéssel és Magyarország modernkori fejlődésével foglalkozik – tették hozzá.
Az elmúlt években az új Közlekedési Múzeum nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásában szakmai vezetőként vett részt, emellett a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megőrzéséről szóló kormányhatározat végrehajtásának projektvezetőjeként nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi hazahozatala és restaurálási munkáinak megkezdése. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyetteseként közvetlen irányítása alá tartoztak a muzeológiai, digitalizálási, kiállításszervezési, restaurátori, műtárgynyilvántartási szakterületek, valamint a nemzetközi ügyek.
Zsigmond Gábor szerint a Magyar Nemzeti Múzeumnak egy erősebb, a Kárpát-medencében és a közép-európai régióban aktívabb intézménnyé kell válnia, ami képes támogatni a magyar múzeumügyet, egyben pedig otthonává válhat mindazoknak, akik az intézmény több mint 220 éve töretlen céljaiért tenni kívánnak. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kiemelt feladatának tartja a széles körű együttműködések megteremtését a hazai és nemzetközi múzeumi világban, az egyetemekkel, a tudományos élet szereplőivel, a társadalmi szervezetekkel, az intézmény támogatóival, a sajtóval és mindenekelőtt a látogatókkal – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik