Gazdaság

Zsiday: harmatgyenge növekedésre készülhet az Orbán-kormány a következő években

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ötös skálán kettesre értékelte az előző két év gazdaságpolitikai intézkedéseit Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzsere, aki szerint nem lenne meglepő, ha a következő években csupán egy százalék körül alakulna az ország éves átlagos növekedése.

Az államcsődöt elkerültük, de ez nem sokon múlott

– mondta a Portfolio Checklist podcast-adásában Zsiday Viktor, aki felemlegette, hogy mások mellett ezt az MNB is elismerte. Az elemző kérdésre válaszolva ötös skálán kettesre értékelte az előző két év gazdaságpolitikai intézkedéseit.

Arra a kérdésre, hogy vajon pénzügyminiszterként vagy gazdasági miniszterként volt nehezebb az elmúlt két évben ténykedni, Zsiday a harmadik gazdaságpolitikai ágat, az MNB-elnököt választotta.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot inkább víziógyártónak látja, aminek jó hangulatot kell csinálnia, mert annak önmegvalósító ereje lehet. Ha mindenki elhiszi ugyanis, hogy minden rendben, akkor költenek az emberek, beruháznak a vállalatok.

a gazdasági minisztérium kicsit ilyen vudu.

– fogalmazott.

Ezzel párhuzamosan a Pénzügyminisztériumnál az elmúlt két évben sokszor nem nagyon jöttek ki a számok, az MNB-ről viszont azt mondta: sok hibát követtek el, de 2022 végén rájöttek, hogy elég nagy a baj, onnantól jól végezték a dolgukat, jelentősen hozzájárultak az inflációs sokk letöréséhez.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megfogalmazott kritikát is: szerinte ugyanis ha jövőre valóban tartósan be akarnák szorítani az inflációs célsávba a pénzromlás mértékét, azt a jelenlegi bérkiáramlás mellett csak erősödő forinttal lehetne megtenni.

Az elemző egyébként úgy véli, hogyha 2025-ben megint [jelentősen] emelni fogják a minimálbért és az állami béreket – utóbbi a versenyszektor fizetéseire is hatással lesz –, akkor

képtelenség lesz az inflációs rátát tartósan kettő és négy százalék közé szorítani.

Zsiday szerint a magyar gazdaságpolitika irányítói úgy gondolják, hogy a külső bajok elmúltával Magyarország visszatérhet egy magas növekedésű pályára, ám ezzel kapcsolatban neki jelentős kétségei vannak:

  • úgy becsüli, az évtized végéig az éves átlagos növekedésünk nem lesz 2 százaléknál nagyobb,
  • az is előfordulhat hogy mindössze 1 százalékos lesz

Ebbe szerinte egyébként

még az is belefér, hogy a következő másfél évben – készülve a választásra – 4-5 százalékos gdp-bővülést gerjesztenek.

(Mint nemrég megírtuk, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet legfrissebb előrejelzése szerint jövőre már 3,1 százalékkal nőhet a gazdaság Magyarországon, míg az MNB-nél 3,5 és 4,5 százalék közötti növekedést várnak 2025-re.)

Honnan jöhet pofon?

Zsiday szerint a legnagyobb kockázat a magyar gazdaság szempontjából a következő időszakban, hogy jön-e globális recesszió, vagy akárcsak az Egyesült Államok gazdasága elkezd-e zsugorodni.

Szerinte ugyanis, ha az USA-ban beüt egy recesszió, azt az egyébként is gyenge Európa valószínűleg nem nagyon fogja bírni, Kína pedig amúgy sincs jó bőrben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik