Belföld

Eltitkolhatták, hogy veszélyes a tározó

A Budapesti Műszaki Egyetemen tananyag, hogy a hétfőn megsérült vörösiszap-tározó rossz helyen van, és erről már az egykori Magyar Alumínium Tröszt privatizációjakor tudtak. A MAL Zrt. mégsem tudott a problémáról, elnézést kér a reakcióiért, közben épül a védőgát Kolontáron.

A MAL Zrt. nem kapta meg azt a műegyetemi szakvéleményt, amely szerint már a privatizáció előtt tudták, hogy a hétfőn megsérült vörösiszap-tározót rossz helyre építették.

Nem kapták meg a dokumentumot

Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa a Figyelőnek is megerősítette, náluk tananyag, hogy a szóban forgó tározó veszélyes, és erről annak idején szakvéleményt is adtak a Magyar Alumínium Trösztnek.

Az Alutrösztöt aztán részenként privatizálták, ennek során az ajkai timföldgyártás, és azzal együtt a tározó a MAL birtokába került. Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Figyelőnek elmondta, hogy most minden privatizációs dokumentumot átnéztek, de olyat nem kaptak, amely bármiféle utalást tenne a Winkler Gusztáv által elmondottakra.

A tározó északi oldalán jól látszanak a repedések (MTI)

A tározó északi oldalán jól látszanak a repedések (MTI)

„Döbbenetes lenne, ha most bennünket tennének felelőssé a katasztrófáért, miközben a létesítményt a cégünknek eladó állami szervezet a vétel során ezt a fontos információt elhallgatta előlünk. Ha tudomásunk van erről, nem használjuk az adott tározót, hanem másikat építünk helyette” – jelentette ki Tolnay Lajos.

Elnézést kért a MAL

A MAL Zrt. igazgatósága és vezetősége vasárnap közleményben kért bocsánatot azért, mert a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését.

A MAL Zrt. igazgatóságát és a vállalat minden dolgozóját mélyen megrázta a bekövetkezett katasztrófa – írta a társaság.

Mint írták, szeretnék újra kifejezni mélységes sajnálatukat a katasztrófa minden egyes áldozatának, családjának, sérültjének és érintettjének. Maximális erőfeszítéseket tesznek a károk megszüntetése érdekében. Szorosan együttműködnek minden közreműködő szervvel annak érdekében, hogy minél előbb normalizálódjon a helyzet a térségben – olvasható a cég közleményében.

Épül a védőgát

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó, le fog szakadni a megsérült északi oldalfala, „egy napon, vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia”. Most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig – hangsúlyozta. Hozzátette: a tárolóban lévő vörösiszapot megpróbálják „mederben” tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

Épül a védőgát (MTI)

Épül a védőgát (MTI)

A katasztrófavédelem is felkészült egy esetleges újabb szennyezés kezelésére. A gipszszállítás logisztikája biztosított, rendelkezésre áll az ecetsavkészlet, a légi beavatkozás készenlétben vár. Sem a Rábát, sem a Mosoni-Dunát, sem a Dunát nem éri szennyezés – ígérik. Közben befejezték a Marcal ecetsavas kezelését, mert normalizálódott az érintett felszíni vizek kémhatása.

A környezetvédelmi államtitkár közlése szerint a mérések alapján mintegy két és fél millió köbméter vörösziszap van a tározókban, amelynek állaga sűrűbb folyadék annál, mint amely hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500-1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina.

A Kolontárt védő gát három nap alatt készül el, 600 méter hosszú, az alapja 25-30 méter, a koronája 10 méter széles lesz. A Kolontárról kiköltöztettek közül negyvenen töltötték az éjszakát az ajkai sportcsarnokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik