Belföld

Vörös és fekete – kettős gyásznap Kolontáron

Az emberek nem akarnak visszatérni otthonaikba. Félnek.

Kettős gyásznapot tartanak a Veszprém megyei Kolontáron: az ajkai térségben élők nemcsak az aradi vértanúkra, hanem a két nappal ezelőtti katasztrófa áldozataira is emlékeznek. Közben vörösiszappal elöntött településen megfeszített erővel végzik a kárfelszámolást.

Tili Károly polgármester azt mondta: kezdeményezi, hogy október negyedike legyen a település gyásznapja, ugyanis a katasztrófa eddig négy halálos áldozatot követelt, és félő, hogy az eltűntként nyilvántartott három lakos is a vörösiszap áldozata lett.

Mint hozzátette, a polgármesteri hivatalra még nem rakták ki a gyászlobogót, de nem azért, mert elfelejtették, hogy a 161 évvel ezelőtt, Aradon kivégzett magyar honvédtisztekre emlékezve országos gyásznapot tartanak október 6-án, hanem “mert még nem jutott rá idő”.

A sárlavina által elzárt településrészen síró, szomorú embereket látni, akik zsákokba pakolva próbálják menteni a még menthetőt. Az apróbb, számukra legfontosabb dolgokat – elsősorban hivatalos iratokat, emlékeket – gyűjtik össze, nagyobb ingóságaikat nem tudják elszállíttatni.

Többen abban bíznak, hogy egy másik faluban, ahol hasonló veszély nem fordulhat elő, új életet kezdhetnek. A katolikus templomban óránként szól a harang. A temetések költségeit magára vállalta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt..

Azt még nem tudni, hogy mikor tarthatják meg a temetéseket, zajlik a kármentesítés, a temetéshez szükséges papírokat a temetkezési cég a nap folyamán juttatja el a polgármesteri hivatalhoz. A temetőt nem érte el az iszaplavina, mert az a falu másik végében van.

A szennyezés közben ezekben az órákban éri el Győr-Moson-Sopron megyét. Az ár lúgossága valamelyest csökkent, de a Marcal élővilágában így is súlyos károkat okoz a szennyezés. Délben ül össze a megyei védelmi bizottság.

Este a MAL Zrt. vezetői Kolontárra mennek, ahol az emberek 90 százaléka soha többé nem akar visszatérni otthonába, mert senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé.

Még kérdéses, mi lesz azokkal az ingatlanokkal, amelyek megsemmisültek, főként azokkal az emberekkel, akik jelzáloghitellel terhelték új vagy még épülő lakásukat. A polgármester azt mondta, élhetőbb környezetű települést próbálnak kialakítani, de hogy mi lesz a falu további sorsa, nem tudja, “ehhez ő kis ember”. Tegnap a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon halott falunak nevezték településüket Kolontár lakosai.

A MAL Zrt. képviseletében Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnai Lajos elnök Kolontáron tegnap azt mondta, a társaság nem tarja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért. A cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amelyet emlegetnek.

A környezetvédelmi államtitkár azt mondta: “Mese habbal, hogy ők nem felelősek”, az ökológiai katasztrófáért. Illés Zoltán közölte, zár alá vonhatják az ajkai timföldgyár teljes vagyonát, a cégnek meg kell fizetnie a kártérítést, amely több tízmilliárd forintot tehet ki.

A gátszakadás okozta iszapömlés miatt négy ember halt meg, hármat eltűntként tartanak nyilván, több mint százat égési sérülésekkel vittek kórházba. Többük állapota súlyos, életveszélyes. A rendőrség nyomozást indított a katasztrófa miatt, a cégvezetőket és több munkatársukat már tanúként kihallgatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik