Belföld

Elutasította az OVB a Jobbik elnökének kifogásait

Érdemi vita nem alakult ki a Magyar Televízióval és a Magyar Rádióval kapcsolatos beadványról.

Vona Gábor azért nyújtott be kifogásokat, mert a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is megtagadta a Jobbik “cigánybűnözést” emlegető választási kampányhirdetéseinek sugárzását. Szerinte megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, illetve hivatkozott arra is, hogy a médiatörvény szerint műsorszolgáltató a politikai hirdetés tartalmáért nem felel, azért a párt vállalja a felelősséget.

Dénes Bertold, az MTV képviselője azt mondta az Országos Választási Bizottság (OVB) előtt, hogy a kampányban nincs politikai hirdetés közzétételére vonatkozó kötelezettsége az országos médiumnak, mindössze a kampányidőszak utolsó napján kell a nyolc legtöbb jelöltet állító jelölőszervezet kampányösszefoglalóját közölni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiatörvény Vona Gábor által hivatkozott szabálya nem azt jelenti, hogy a műsorszolgáltató nem tartozik felelősséggel a közöltek miatt, hanem azt, hogy a médiahatóság nem alkalmazhat vele szemben szankciót.

Bozsóki Éva, az OVB tagja a megkezdett érdemi vita közben arra tett javaslatot, vizsgálják meg formailag is a beadványt, mert az álláspontja szerint nem felel meg a követelményeknek. Az OVB 5:4 arányban úgy döntött, a kifogásokat formai okok miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, azokon ugyanis a testület megállapítása szerint nem szerepel a beadványozó székhelye.

Az ülésen részt vevő Hunyadi Gábor, a Jobbik jogsegélyszolgálatának vezetője, volt OVB-delegált a döntés után az MTI-nek azt mondta, a kifogást azonos tartalommal újra beadják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik