Belföld

Egész nap inni kell

Egy felnőtt napi folyadékszükséglete 2-2,5 liter, ami kánikulában akár megkétszereződhet. Kerülni kell az alkoholt, és óvatosan kell bánni a csapvízzel is, mert vízmérgezést okozhat. Igaz, csak ha embertelen mennyiséget döntünk magunkba.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakértőinek ajánlása szerint a 14 évesnél idősebb kamasz, felnőtt és idős férfiaknak legalább 2,5 liter, a nőknek 2 liter vizet kellene fogyasztani naponta, átlagos hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitás mellett. Ez a mennyiség a hőség hatására akár meg is duplázódhat – olvasható az Ásványvíz Szövetség közleményében.

Egy napra elosztva még négy liter csapvíztől sem lesz semmi bajunk, kerüljük a koffeint, a magas cukortartalmú italokat és az alkoholt. Előbbi vízhajtó hatású, utóbbiak pedig vizet vonnak el a szervezetből és fokozzák a szomjúság érzését.

Amikor a víz mérgez

A víz rendkívül fontos szerepet tölt be az élő szervezet élettani folyamataiban, biztosítja a vérkeringéshez szükséges ideális közeget, lehetővé teszi a nyomelemek, ásványi anyagok, tápanyagok oldását, felszívódását, befolyásolja a vér összetevőinek koncentrációját és a vérnyomást.

Kevesen gondolnák, hogy néhány esetben lehet belőle „sok” is: vízmérgezés bizonyos híg folyadékok, mint például csapvíz hirtelen és nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén képzelhető el, koncentráltabb folyadékok esetében nem.
Felborítja az egyensúlyt

A szervezet sóháztartásának egyensúlya létkérdés számos élettani folyamat szempontjából: csak a megfelelő mennyiségű oldott anyagot – a leginkább sókat – tartalmazó testnedvek esetében működik jól a keringés, és megfelelő a véredényekből a szövetek felé, és vissza áramló folyadék aránya.

A testnedvek koncentrációjának jelentős csökkenése, jelen esetben a túlzott vízfogyasztás a szövetekben folyadékfelhalmozódáshoz vezethet. Ez a szív túlterhelése által mind a keringést, mind pedig az arra érzékeny szöveteket – például a központi idegrendszert – működésképtelenné teheti.

Mindenkinek más a mennyiség

a vízmérgezés tünetei

• szédülés, hányás
• fejfájás
• zavarodottság
• letargia
• kimerültség
• étvágytalanság
• érzékenység
• izomgyengeség
• eszméletvesztés, kóma
(forrás: webbeteg.hu

Pontosan nem lehet meghatározni, hogy mekkora mennyiségű folyadék okozhat vízmérgezést, mivel az függ a testsúlytól, a folyadék jellegétől, a leadott és felvett folyadék, valamint a táplálék mennyiségétől.

Általános tanács, hogy hőségben egy átlagos testsúlyú ember naponta 2,5-4 liter folyadékot fogyasszon és ennek nagy részét ne csapvíz, hanem gyümölcslé, ásványvíz, tea, zöldséglevek formájában. A folyadék mellett ugyanis nagyon fontos az elveszített ásványi anyagok pótlása is – tudtuk meg korábban a tisztiorvosi szolgálattól.

Óránként 8 deci

A webbeteg.hu szerint egészséges embernél a leggyakrabban az intenzív sportoláskor elvesztett folyadék pótlásakor léphet fel vízmérgezés. Ekkor alakulhat ki az akut vízmérgezés, amikor a nátriumszint hirtelen leesik, nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal járhat.

Ezért a webbeteg.hu azt javasolja, hogy testedzés alatt csak annyi vizet igyunk, amennyit az izzadással elveszítünk, és soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik