Belföld

Pintérhez ment panaszkodni a Jobbik

Hivatali visszaélés és becsületsértés bűntette miatt feljelentést tett a jobbikos Staudt Gábor az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója ellen, mert három társával megbuktak a C típusú átvilágításon. Aztán a belügyminiszternél is bepanaszolta Balajti Lászlót.

Péntek reggel bejelentkezett, délben pedig már fogadta is Pintér Sándor belügyminiszter a jobbikos Staudt Gábort, aki azt sérelmezte, hogy ő és három másik jobbikos is elbukott a legszigorúbb, úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

a 43-as kérdés

A C típusú átvilágításon az alkoholizmustól és drogfogyasztási szokásoktól a jövedelmén át a szexuális kapcsolataiig mindenről számot kell adnia a jelöltnek. Ráadásul érdemes rögtön az igazsággal kezdeni, mert az AH emberei ellenőrzik a válaszokat és hazugsággal a jelölt rögtön elbukhat az átvilágításon. A kérdések között 43-as számmal szerepel, hogy „Áll, illetőleg állt-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alkotmányos alapelveit tagadó vagy ilyen jellegű tevékenységet kifejtő szervezettel, mozgalommal, csoporttal?” Nemzetbiztonsági forrásunk szerint erre a kérdésre érkezhet olyan válasz, amit eltérően ítélnek meg az érintettek és a titkosszolgálat.

Az átvilágításra azért volt szükség, mert Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban képviselné a Jobbikot, ezekben a testületekben pedig olyan információkhoz is juthatnak a tagok, amelyekkel visszaélve veszélyeztethetnék az államrendet.

Bár Staudt Gábor kérvényezte az adatvédelmi biztosnál, hogy nyilvánosságra hozhassák a szakvéleményeket, a C típusú átvilágítások eredményei egyelőre államtitkot képeznek. Ugyanakkor vélhetően Staudték kapcsolata a Magyar Gárdával ütötte ki a titkosszolgálatnál a biztosítékot.

Megkerestük Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, aki az átvilágítások egyszemélyi felelőse. Ő szűkszavúan csak annyit mondott, hogy szakmailag továbbra is megalapozottnak tartja a véleményét, vagyis, hogy a négy jobbikos kockázatot jelentene a két bizottságban.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter példátlan gyorsasággal fogadta a panaszos jobbikost. Staudt Gábor a találkozóról az fn.hu-nak elmondta, pozitívan értékeli, hogy Pintér ilyen gyorsan fogadta, és bízik benne, hogy kiemelten kezeli majd. „Egy tízperces, kedélyes beszélgetés alapján minősítette személyemet kockázatosnak a titkosszolgálat” – méltatlankodott Staudt, aki szerint az átvilágítás során róla feljegyzett adatokat akár az internetről is össze lehetne szedni. „Nem titkoltam el semmit, igaz nem is lett volna mit” – mondja a Magyar Gárda Egyesület alapításában részt vett képviselő.

Pintér Sándornak harminc napja van a panasz elbírálására, a Jobbik azonban addig is képviseltetheti magát a szóban forgó testületekben, mivel a rendészeti bizottságba jelölt Rubi Gergő átvilágítása már lezárult, a nemzetbiztonságiba pedig átmenetileg olyan politikust küldenek, aki átment az ellenőrzésen – tette hozzá Staudt Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik