Belföld

2400 házat rongált meg a szabolcsi vihar

Csaknem 2300 lakóház és mintegy 100 önkormányzati tulajdonú épület sérült meg a hétfő délutáni viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Uszka községben a házak tetejének a jó része lerepült, a tűzfaluk berogyott. Három szabolcsi határállomás még nem fogad utasokat.

Az eddigi bejelentések alapján 54 településen regisztráltak károkat Újfehértótól Balkányon és Nyírbátoron át Mátészalkáig, valamint Magosligetig. Összesen 94 ember ideiglenes elhelyezését kellett megoldani, mivel néhány épület lakhatatlanná vált – közölte Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kedden.

“Az elektromos hálózat tönkrement, jelenleg 33 településen nincsen áramszolgáltatás a megyében” – tette hozzá. A borsodi egységekkel megerősített szabolcsi tűzoltók minden erővel azon vannak, hogy helyreállítsák az érintett településeken az áramszolgáltatást és az ivóvízellátást.

Letépett tetők, kitépett gyümölcsfák

Sértő-Radics István Uszka polgármestere közleményében azt írta: jelenleg a károkat méri fel és szervezi a sürgős kárelhárítást. Mint írta, az egy óra leforgása alatt megrongálódott 69 lakóingatlanból hat súlyosan megsérült. Ezeknek a tetejének a jó része lerepült, a tűzfaluk berogyott. A 69 sérült ingatlanból 9 önkormányzati, a többi magántulajdon.

Gyümölcsfákat tépett ki vihar, az uborkaültetvényeket tönkretette, még a temetőben is ledöntötte a sírköveket, a kopjafákat a betonágyukból kitépte – írta a polgármester.

A település honlapja alapján a mintegy 340 lakost számláló településen 111 lakás található szalagtelkeken, ezek közül sérült meg 69.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!


Akadozik a határforgalom

A megyében több tucatnyi településen okozott károkat a vihar. A vihar okozta elektromosvezeték-hálózat megrongálódása miatt három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határállomás továbbra sem tud utasokat fogadni – közölte Fülöp Gergely, a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedd reggel.

Áramszünet miatt áll a forgalom a Tiszabecs-tiszaújlaki magyar-ukrán, valamint a Csengersima-petei és a Vállaj-csanálosi magyar-román átkelőhelyen.

A Romániába utazóknak kerülniük kell a Hajdú-Bihar megyei ártándi határállomásra. Az Ukrajnába tartók viszont a szabolcsi átkelőhelyek közül már igénybe vehetik a Záhony-csapi, a Beregsurány-asztélyi, valamint a nap közben nyitva tartó Barabás-mezőkaszonyi és Lónya-haranglábi állomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik