Belföld

Orbán felmutatta az iránytűt

Új Alkotmányt, új rendszert, új kapitalizmust ígért a kormányprogram vitájában Orbán Viktor. A kijelölt miniszterelnök Gyurcsány Ferencre tett megjegyzése aratta a legnagyobb sikert. Mesterházy Attila szerint eddig is voltak nemzeti ügyek, de azok a Fideszt hidegen hagyták, Vona Gábor ébresztőt fújt a fideszes képviselőknek, az LMP pedig a zöldügyeket és az oktatást hiányolta a dokumentumból.

Lezárult az átmenet hosszú korszaka, a több mint húsz éve ideiglenesnek szánt Alkotmány társadalmi szerződés hiányában mostanáig hatályos, mert az átmenet korszakában nem született új társadalmi szerződés – kezdte beszédét az Országgyűlésben Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök a kormányprogram általános vitájában.

A következő miniszterelnök – csakúgy, mint a dokumentum – részletesen megismételte az elmúlt nyolc év kormányzásának minősítését, majd lehűtötte a részletes intézkedési tervek iránti túlzott várakozásokat: „ A kormányprogram iránytű, a következő években irányt mutat minden helyzetben; a célokról és nem az eszközökről szól.”

A nép azért adott alkotmányozó felhatalmazást egy politikai erőnek, mert rendszerváltást akar, így a következő kormány mandátuma nemcsak a válságkezelésre, hanem az átmeneti kor felszámolására, az új rendszer megteremtésére szól, amelynek egyik ismérve, hogy a politika és a gazdaság a „látható dimenzióban” működik majd. Orbán szerint mindezekért a nemrég megalakult Országgyűlés nem egy a többi között, hanem alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament is.

Az új társadalmi szerződés újfajta kapitalizmust hoz – derült ki Orbán Viktor szavaiból, aki szerint az eddig kis számban nyerteseket, nagy számban veszteseket teremtő hazai kapitalizmust az együttműködésre épülő rendszer váltja fel, amelyben minden fél nyer. Példaként idézte, hogy a vállalkozók érdekét szolgáló radikális bürokrácialeépítés csak akkor lehetséges, ha a gazdasági szféra felszívja az állásukat vesztő közszolgákat. A politikának és a gazdaságnak el kell ismernie egymás illetékességi területét – mondta Orbán, aki ismét megígérte, hogy a magyar vállalkozók legalább akkora védelmet élveznek majd, mint uniós társaik.

Orbán felmutatta az iránytűt 1

Sok fiatal elhagyja az országot; ez a politika történelmi kudarca, amit nekünk kell helyrehozni – mondta a kijelölt miniszterelnök, majd így folytatta: akik azt mondják, hogy el lehet menni, azokat arra kell ösztönözni, hogy ők menjenek el. A Gyurcsány Ferenc – nem pont ilyen környezetben elhangzott – mondatára való utalás kapta a legnagyobb tapsot a Fidesz-frakciótól.

Az első kormány kötelezettsége a választási program megvalósítása, a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése és megvédése mindennel szemben, ami ezt gyengíteni kívánja, mert az átmeneti rendszer haszonélvezői nem adják fel – mondta Orbán.

A sokszínűség nem áll ellentétben a nemzeti egységgel – tehát az ellenzéknek van helye a nemzeti együttműködés rendszerében – közölte a kijelölt kormányfő, aki megígérte, hogy a „tisztelet kultúrájának szellemében” fog kormányozni.

„Hívom Önöket, hogy legyenek társaim e lélegzetelállítóan nagyszerű munkában!” – fejezte be beszédét Orbán Viktor.

Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka kijelentette, hogy a kampány alatt nyílt kártyákkal játszottak: szabadságot és jólétet ígértek megszorítások helyett. Hozzátette: a gazdasági hanyatlást megállítják, és a politikusok hitelességét visszaállítják – ez utóbbit vállalásaik betartásával teszik majd. A leendő kormányfőhelyettes szerint hazánk utolérheti Nyugat-Európa fejlettségi átlagát.

Sólyom Orbán beszédét hallgatja (Fotó: MTI)

Sólyom Orbán beszédét hallgatja (Fotó: MTI)

Mesterházy: eddig is voltak nemzeti ügyek

A Nemzeti Szemfényvesztés Programjának nevezte Orbán kormányprogramját Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint pusztán a konkrétumok hiányoznak a dokumentumból, amelynek általános céljaival egyébként mindenki egyetért.

Mesterházy arra is emlékeztette Orbán Viktort, hogy a jelenlegi kormánytöbbség mindössze 17 ezerrel kapott több szavazatot, mint az MSZP-SZDSZ-koalíció 2006-ban, így rendszerváltásról, forradalomról nem lehet beszélni, csak kormányváltásról.

A konvergenciaprogram 2014-ig világos, kiszámítható programot kínál, a kormányprogramból ilyesmi nem látszik – osztotta meg újabb aggodalmát a dokumentummal kapcsolatban az MSZP frakcióvezetője, aki szerint Orbánék a nagytőke, nem pedig a munkavállalók mellett teszik le a voksot. Mesterházy kijelentését nagy nevetés fogadta jobb oldalról.

Az elmúlt 8 évben nem volt fontos a nemzeti együttműködés, nem voltak fontosak a nemzeti ügyek – nem volt kooperáció a kormánnyal – emlékeztetett Mesterházy, aki szerint az új Fidesz-doktrína úgy szól: aki nincs velünk, az nincs.

Vona: hahó, megnyerték!

Nem rótt ránk komoly szellemi megterhelést a kormányprogram elolvasása. Az, ha jó szándékúan fogalmazok, kívánságlista, ha rosszindulatúan, közhelyparádé – kezdte vezérszónoki felszólalását Vona Gábor. A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint a programban a helyzetértékelés és a célkitűzések megvannak, azok a Jobbik számára is elfogadhatóak, de iránytű helyett számonkérhető útitervet szerettek volna látni. Vona benyomása szerint a Fidesz folytatja több éve tartó időhúzó taktikáját, amire már nincs szükség; „Hahó, megnyerték a választásokat!” – szólt ki a leendő kormánypárti képviselőknek.

A Jobbik szerint a kabinet gazdasági programja a legjobb („akár mi is írhattuk volna” – mondta), de abból a párt szerint kimaradt az államadósság újratárgyalása, a multicégek megadóztatása, és az EU-csatlakozás mérlegének elkészítése. „Nem akarok Gyurcsány Ferenccel alkotmányozni” – mondta Vona, aki szerint még most sem késő a közéletből eltávolítani a volt állampárt és a KISZ egykori tisztségviselőit.

„Beszéljünk Izrael ügyéről” – szólított fel Vona Gábor, aki szerint minden pártnak tisztáznia kéne viszonyát Simon Perez izraeli államfő azon állítólagos mondatához, amely szerint Magyarországot felvásárolja az izraeli tőke.

LMP: nincs zöld- és oktatáspolitika

Jókívánság-gyűjtemény, nem kormányprogram az, amelyből nem derül ki, miként érhetők el a kijelölt célok – mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki a dokumentum erényeinek elsorolása mellett úgy vélte, új alkotmányra nincs szükség, az 1989-es jogállami forradalom kereteiből nem fogunk kilépni. Schiffer hiányolta a kabinet elképzelései közül a „rendszerváltás előtti diktatúra titkainak nyilvánosságra hozatalát”, és úgy vélte, hogy rossz esetben a szociális rendszeren spórolják majd meg az adócsökkentésre fordított összegeket, ami legfeljebb a multik számára lenne kedvező. „Nincs antikorrupciós stratégia, nem tudjuk, hogyan lehet Önöket elszámoltatni négy év múlva – mondta Schiffer.

Jávor Benedek, az LMP másik vezérszónoka hiányolta a dokumentumból a zöld gondolatiságot, az oktatáspolitikai koncepciót és hazánk közeledő EU-elnökségével kapcsolatos stratégiáját.

A kormányprogram általános vitáját szerda délelőtt folytatják a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik