Belföld

Orbán: tudom, mi a dolgom – videó

Esküt tettek a képviselők és házelnöknek választották Schmitt Pált. Sólyom László kemény beszédet mondott, az új parlament elutasította az OVB beszámolóját a választásokról. Vona mellényben esküdött, majd tengelyt akasztott az államfővel. Percről percre és videó!


Megalakult az új Országgyűlés



– Péntek délután egy órakor megkezdődött az új parlament első ülése

– Képviselők: Fidesz 227, az MSZP 59, Jobbik 47, a KDNP 36, LMP 16 + 1 független

– Sólyom László államfő Orbán Viktort javasolja kormányfőnek

– A Bajnai-kormány már csak ügyvezető

Gyorshírek az fn tudósítóitól

Nézegessen képeket az új parlament alakulásáról







18.51 Szózat és Székely himnusz

Vége az alakuló ülésnek. A képviselők a Szózattal búcsúznak. A Jobbik újabb akciója. Rákezdtek a Székely himnuszra. Ez sokakat megzavart, néhányan kimentek, de a többség énekelt.



18.45 Mellény ügy

Létrejöttek az új bizottságok. A Jobbik elbukta a nemzetbiztonsági testület elnöki posztját, helyette a költségvetési bizottságot vezetheti. Mesterházy kérésére rendkívüli házbizottsági ülés lesz Vona mellénye miatt 19:30-tól.

18.31 Orbán: gyökeres változás lesz

Orbán Viktor, aki nem először vállalkozik kormányalakításra arról beszél, hogy véghez fogja vinni a változásokat, amelyek mélyrehatóak lesznek. Tudom, mire vállalkozom mondta, de a leendő miniszterelnök szerint gyökeres változást akarnak az emberek. >>>

Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1

18.25 Helycsere lesz

Az MSZP vezetheti az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, míg a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki tisztét a Jobbik képviselője töltheti be – tartalmazza az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslat.

A parlament honlapjára pénteken késő délután felkerült előterjesztés szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki helyére az MSZP képviselőcsoportja jogosult jelölni. A számvevőszéki és költségvetési bizottságot a javaslat szerint a jobbikos Nyikos László vezetheti.

18.17 Feljelentik Vona Gábort

Bajnai közölte, hogy a gárdamellény miatt a kormány nevében az igazságügyi miniszter még ma feljelentést tesz.

18.11 Bajnai búcsúzik

Bejelentette, hogy mától csak ügyvezető kormányként működnek.

Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1

A leköszönő kormányfő szerint Vona Gábor a demokráciát megsértette, amikor gárdamellényben tett esküt. Nem lehet a provokáció mellett szó nélkül elmenni- hangsúlyozta Bajnai Gordon.



17.58 Schmitt Pál hazatért

Az új házelnök megismételte, hogy minden demokratikus képviselőt akar szolgálni.

Schmitt Pál arról is beszélt, hogy olimpikonként megtanulta, a szabályokat be kell tartani, az ellenfelet nem szabad ellenségnek tekinteni, és a küzdelem végén kezet kell fogni.

Schmitt, aki az Európai Parlament alelnöki posztját hagyta ott az Országgyűlés elnöki tisztségéért azt mondta, be fogják bizonyítani, hogy egy nemzetnél sem vagyunk alávalóbbak.

Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1


17.45 Schmitt és Ten

Vége a szünetnek, ismét Horváth János beszél. Ismerteti a titkos szavazás eredményét, szavai szerint az Országgyűlés elnökére leadott érvénytelen szavazatok száma “Ten”, amit tízre javított.

A képviselők – a pártok korábbi egyezsége szerint – 353 szavazattal 17 ellenben házelnökké választotta Schmitt Pált, a Fidesz képviselőjét. Meggyőző többséggel lett a T. Ház alelnöke Jakab István (Fidesz), Lezsák Sándor (Fidesz), Latorczai Jánost (KDNP), Ujhelyi Istvánt (MSZP) és Balczó Zoltánt (Jobbik).



16.52 A Jobbik mégsem lesz a titkosszolgálatok felügyelője

Ha a frakciók nem tudnak megegyezni, úgy a házszabály és a szokásjog alapján a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport kapja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését – mondta Schmitt Pál leendő házelnök. >>>




16.45 Az LMP Vona mellényéről

Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet – reagált az Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arra, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt.


16:30 MSZP: nyilatkozat a Jobbik ellen

Az MSZP kezdeményezi, hogy a demokratikus pártok tegyenek olyan nyilatkozatot, amelyben elítélik a Jobbik és Vona Gábor magatartását, mert ez sértette sok ember érzését, a nemzeti érdeket és a jogszabályokat.


Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1


Mesterházy Attila közölte, az MSZP frakció tudatosan fordított hátat az eskütétel alatt Vona Gábornak, mert amit elkövetett, az nem méltó az Országházhoz, a magyar jogszabályokhoz.

Az MSZP képviselői kitűzővel tüntettek a gárdamellény viselése ellen.


Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1



16.03 Sólyom: Vona a hazugságot képviseli

Sólyom László köztársasági elnök szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására.

Sólyom László közleményében arra reagált, hogy az új Országgyűlés képviselőinek eskütétele idejére Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője levette zakóját és gárdamellényben mondta el az eskü szövegét. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt.

Az államfő szerint ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével “a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben”.



15.30
Vona: leszerepelt Sólyom

Vona Gábor az fn.hu tudósítójának elmondta, hogy kirekesztőnek tartja Sólyom László beszédét. Hozzátette, a köztársasági elnök szavaival 850 ezer magyar választópolgár véleményét vette semmibe. „Leszerepelt Sólyom László, méltó befejezése volt ez a beszéd elnöki működésének” – vélte. Vona egyébként jól érezte magát a gárdamellényben, mert ezzel “kifejezte szolidaritását az antidemokratikus hatalom által elnyomott állampolgárok” mellett, kiállt a Magyar Gárdáért.



15.24 Horváth János nélkül unalmas lenne

A korelnök a frakcióvezetőket mutatja be. Mesterházy Attilát Miklósként mutatta be, az LMP neve pedig Lehet a Más Politika. Vona Gábor nevét eltalálta, aki már gárdamellényben hallgatja az ülést.

15.20 Ilyen a kétharmad

Leszavazták az OVB beszámolóját a 2010-es parlamenti választásokról.

112 Igen
260 Nem

Leszavazták az önkormányzati miniszter választással kapcsolatos beszámolóját is.

106 Igen
267 Nem
5 Tartózkodás

15.13 Fanfárok, eskü, Vona mellényben

Mégsem Dúró Dóra, a Jobbik legfiatalabb képviselője volt az eskü előolvasója.

Én ….. a Magyar Köztársaság Országgyűlésének esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, és annak népéhez hű leszek.

Vona Gábor levette a zakóját és mellényben tett képviselői esküt. Az MSZP hátat fordított a Jobbiknak.




Képgaléria



Képgaléria



15.04 Nem fogy a Népszava

Egy tucatnyi újság közül választhatnak a képviselők, arra az esetre, ha nem tudnák lekötni magukat. Az alkalmi standon szemmel láthatóan a baloldali napilap nem annyira vonzó.





14.58 Kilencen nem értek be a szavazásra

Vége a szünetnek. Minden képviselőnek rendben van a papírja. A képviselők mandátumának igazolássáról szavaztak először. Ennek végeredménye: 377 igen, 9 nem szavazott

14.46 Lendvai kiakadt

A szünetben Lendvai Ildikó felháborodásának adott hangot, hogy miközben az alakuló ülés emelkedett pillanatai zajlanak, egyes képviselők és a sajtó leginkább arra kíváncsi, hogy Vona Gábor leveti-e a zakóját vagy sem.


14.33 Kövér május 28-án megy fodrászhoz

Kövér László,a Fidesz választmányi elnöke az fn.hu-nak megígérte, hogy május 28-ra, az új kormány megalakulásának napjára már tényleg levágatja a haját. Emlékezetes, hogy korábban több helyen, többeknek is megígérte: levágatja a haját, ha a Fidesz győz. Arra a kérdésre, hogy milyen stílusúra, csak annyit mondott tudósítónknak mosolyogva, hogy rövidre.


14.24 Vona cseles

Nagyon meleg van a Parlamentben, sokan arra kíváncsiak, hogy bírja mindezt a Jobbik elnöke (zakó alatt gárdamellény). Úgy tudjuk, hogy a képviselői az eskü idejére nekivetkőzik.



14.19 Szünet

20 perc pihenő, addig megvizsgálják a mandátumok érvényességét.




13:58 az OVB és a miniszter jelent

Szigeti Péter elnök összegzi a két forduló eredményeit, tapasztalatait. Varga Zoltán ugyanezt teszi.

13.54 Horváth ismét feldobta a hangulatot

A korelnök újra fel akart olvasni, amit előtte felolvasott a korjegyző, de gyorsan kikapták a papírt a kezéből.

13.31 A korelnök beszél

Az államfő után a hagyományokat követve a parlament legidősebb tagja beszél. A Fideszben politizáló 89 éve Horváth János, miután köszöntött mindenkit közölte, hogy sok témája lesz a következő években.

Közben a téren Jobbik-zászlós, árpádsávos minidemonstráció zajlik.





13.27 Orbánt felkérték

Sólyom László felkérte a Fidesz elnökét, hogy legyen miniszterelnök. Hatalmas taps a jobboldalon, az MSZP csak mosolyog.

13. 18 Fanfárok a teremben, vita a téren



A Vértanúk terén hangosan vitatkoznak Jobbik-pártiak, a korábban ott – a gárdamellényt kifigurázó – villámcsődületet szervezőkkel. Zsidózás, fasisztázás, vörös csillagozás közben vitatják meg, hogy mi a baj a gárdamellénnyel.



13.08 Az államfő a pulpituson



Képgaléria



Képgaléria


Sólyom László megnyitotta az ülést. A himnusz után az államfő arról beszél, hogy ünnep a mai nap. Emberfeletti feladatok várnak a képviselőkre, az országot talpra kell állítani. Hogy ez sikerül-e, arról majd a választók döntenek- mondta a köztársasági elnök.

Sólyom László szerint nem engedhető meg, hogy gyűlöletre uszítás hangozzék el az Országgyűlésben, vagy az Országgyűlés tagjának szájából. Közölte: a mentelmi jog nem védheti azt a képviselőt, aki ezt a bűncselekményt elköveti. >>>

12.45 Sólyom a Házban

Negyed órával az alakuló ülés előtt megérkezett a köztársasági elnök. Sólyom László nyitja meg az ülést, aki kemény beszédet tart majd.

12. 40

Helyére került az MSZP frakció is, libasorban, nem túl kirobbanó kedvvel foglalták el a helyüket. Gyurgyány Ferenc Vadai Ágnessel beszélgetett, és testőr kísérte.


alakul ahz új Országgyűlés (Fotó: Gáti András)

alakul az új Országgyűlés (Fotó: Gáti András)


12.36

A folyosón feltűnt Balázs Péter színész, színigazgató, aki elmondta, hogy őt Sólyom László hívta meg az alakuló ülésre vendégként. Kárpáti György szintén ott lesz az ülésen.

12.35

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom elnöke a Jobbikot fogja képviselni a külügyi bizottságban. Az fn.hu kérdésére elmondta, legelőször azt fogja kezdeményezni, hogy a szerb külügyi bizottsággal vizsgálják meg közösen, miért van déli szomszédunkból kitiltva a mozgalom 14 tagja.

12.25



Megérkezett a Jobbik-frakció, felsorakoztak a korona körül, és “különesküt” tettek a Szent Koronának. Vona Gábor egyelőre öltönyben van. Kint a téren 150-200 fős csoport gyülekezik, árpádsávos zászlókkal.





12.14 Lázár kiakadt az egyharmadra

Lázár János szerint minősíthetetlen a parlamenti egyharmad hozzáállása a kétharmados többség gesztusaihoz.

“Mi ma a magyar Országgyűlésben azt fogjuk kezdeményezni, addig nem megyünk haza, amíg nem alakulnak meg a bizottságok, nem kezdődhet el az a szakmai munka, amely feltétele az általunk benyújtott törvények tárgyalásának” – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló utolsó egyeztetés után.

12.00 A fideszesek az ülésrendet nézik

Túl van a fotózáson a frakció. Az egyik képviselő lemaradt a csoportképről, tudósítónknak azt mondta, hogy majd odaretusáltatja magát. A politikusok már az ülésrendet fürkészik.


Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1



11.48


Tüntető a Kossuth téren:







11.46

Tudósítónk szerint Vona Gábor egyelőre öltönyben van, igaz, alatta ott lehet a “gárdamellény” is.



11.44



A leendő kormánypárti frakciók a parlament lépcsőjén gyülekeznek, ahol közös fotó készül róluk. Utoljára Pokorni Zoltán érkezett. Kövér László – ígéretével ellentétben – még nem vágatta le a haját.




Nagyobb méret itt


11.32 Eső veri a Fideszt és a KDNP-t

A Fidesz- és a KDNP-frakció minden tagja elhelyezett a Batthyány-örökmécsesnél egy-egy virágot, majd elindultak a Parlament felé. A megemlékezés alatt eleredt az eső, így a képviselők nagy része – esernyő és esőkabát hiányában – eléggé elázott. Az fn.hu tudósítója szerint a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán kisebb csoport gyülekezik, két árpádsávos zászlót is kitűztek.

11.20 Megszületett a megállapodás

A parlamenti pártok képviselői aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés. A képviselők a házelnöknek a frakcióvezetők indítványát összegző javaslata alapján szavaznak majd a bizottsági tisztségviselőkről. >>>


Orbán: tudom, mi a dolgom – videó 1

Olvasói sztorik