Belföld

Orbán: tetszettünk forradalmat csinálni

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint az emberek forradalmat csináltak a szavazófülkékben, ezzel felhatalmazva az új kormányt a változásra. A Fidesz vezetője hangsúlyozta: véghez fogja vinni mindazt, amit várnak tőle. Első intézkedésként benyújtotta a Nemzeti együttműködés nyilatkozatát.

Orbán Viktor köszönetet mondott a magyar választóknak, hogy kiálltak a demokrácia és a változás mellett. Köszönetet mondott Sólyom Lászlónak is, hogy az új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson. Külön üdvözölte pártja újonnan megváltozott képviselőit is. „Nem először állok itt. Tudom, mi a dolgom, tudom, mit vár tőlem az ország. És meg fogom tenni, véghez fogom vinni mindazt, amit várnak tőlem” – fogalmazott. Hozzátette: küzdelemre vállalkozik, amely során nagy erőkkel találja majd szembe magát, ám őt az akadályok nem térítik el.

Orbán Viktor a felszólalása előtt (Fotó: Gáti András)

Orbán Viktor a felszólalása előtt (Fotó: Gáti András)

Szerinte az emberektől arra kapott felhatalmazást, hogy az élet minden területén változásokat hozzon. Biztonságosan és átgondoltan fogják a változásokat létrehozni – ígéri Orbán Viktor, hozzátéve: az emberek győzelmeket várnak. „Le fogjuk győzni a bűnözést, a munkanélküliséget, a fiatalok kilátástalanság, az idős emberek kiszolgáltatottságát. Le fogjuk győzni a merjünk kicsik lenni szemléletét, az el is lehet menni az országot arroganciát” – hangsúlyozta. De az „off-shore lovagok praktikáit” és a panamákat is le kívánja győzni az új kormány.

A leendő miniszterelnök tisztában van felelősségével és azzal, hogy nagy munka áll előttük. „A változást ma kezdjük el” – mondta a pódiumon a Fidesz elnöke. Azt javasolta, ismerjék el a magyar választók szavazófülkében véghezvitt forradalmát. Antall József szavait idézve úgy fogalmazott: „most tetszettünk forradalmat csinálni”. Szerinte ugyanis a magyarok olyan elsöprő erővel váltották le az eddigi politikát, hogy első intézkedésként deklarálni kell, hogy az emberek akarata legyen a jövő iránytűje.

Orbán szerint ez a nap történelmi jelentőségű, mert olyan egység hozta létre ezt a parlamentet, amilyen évtizedek óta nem volt Magyarországon. Ezt követően felolvasta a Nemzeti együttműködés nyilatkozatát, amelyet be is terjesztett az Országgyűlés elé felszólalását követően.

a nyilatkozat szövege

„Legyen béke, szabadság és egyetértés.”
A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.
A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1956-ban egy dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalommal kezdődött. A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott. A magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez.
A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki. A magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.
Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.
A Nemzeti Együttműködés Rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik.
Szilárd meggyőződésünk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit.
Magyar Országgyűlés 2010

Ajánlott videó

Olvasói sztorik