Belföld

Kettőig marakodhatnak a pártok a bizottsági helyeken

A parlamenti pártok képviselői aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást pénteken, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés. A Fidesz javasolja, hogy a szocialisták 14 óráig tegyék meg javaslataikat.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság – a nemzetbiztonsági és a költségvetési – tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a “bizottsági rendszerről nem született megállapodás”.

A frakciók egyetértettek a Fidesz-KDNP azon javaslatával, hogy valamennyi bizottságban biztosítani kell az ellenzéki képviselők egyharmados arányát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az egyeztetésen azt javasolta: a szocialisták 14 óráig tegyék meg végső javaslatukat a bizottsági tisztségviselőkre.

Lázár: valakinek rendet kell tennie

Lázár János szerint minősíthetetlen a parlamenti egyharmad hozzáállása a kétharmados többség gesztusaihoz. “Mi ma a magyar Országgyűlésben azt fogjuk kezdeményezni, addig nem megyünk haza, amíg nem alakulnak meg a bizottságok, nem kezdődhet el az a szakmai munka, amely feltétele az általunk benyújtott törvények tárgyalásának” – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a parlament alakuló üléséről szóló pénteki, utolsó egyeztetés után újságíróknak.

Úgy tűnik, az ellenzéki pártok nem kívánnak részt venni a Ház megalakításának folyamatában, “sőt van egy olyan benyomásom, hogy talán szándékosan is némelyik ellenzéki párt akarja akadályozni azt, hogy mihamarabb kormánya legyen Magyarországnak, és az Országgyűlés működőképes legyen” – mondta a politikus.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy szándékaik ellenére a kezdeményezést magukhoz kell ragadniuk, hiszen az ember ugyan “nézi, nézi, nézi, ahogy az egyharmad szórakozik a lehetőséggel”, ám végül valakinek mégis csak rendet kell tennie.
Közölte: szeretnék, ha május végére új kormánya lenne az országnak.

Vona: az MSZP a kirekesztő párt

Kérdésre hangsúlyozta, remélik, hogy a szocialisták meggondolják magukat, és jelölnek bizottsági tisztségviselőket.
Szólt arról is, hogy a leendő házelnök, Schmitt Pál bölcs döntést fog hozni, de az ellenzék “zavaros, áttekinthetetlen, gyermekded kívánságlistája” nem lesz rendezőelv. Egyetlen rendezői elv van, a választói akarat – zárta Lázár János.

Az egyeztetésen elhangzott: a házszabály szerint az új házelnök a bizottsági tisztségviselőkre a politikai megállapodás szerint tesz javaslatot, ha ez nincs, akkor figyelembe veszi a képviselőcsoportok vezetőinek indítványát, majd ezt összegezve teszi meg javaslatát, amiről a Ház szavaz.

Mesterházy Attila közölte: az MSZP határozott álláspontja, hogy az eddigi tradíciók alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót illetné meg a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja.

Vona Gábor közölte: arra kéri Schmitt Pált, aki várhatóan házelnök lesz, hogy ne engedjen az MSZP zsarolásának, és hozzon felelős döntést. A politikus úgy fogalmazott: az MSZP maga a kirekesztő párt a magyar Országgyűlésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik