Belföld

Sólyom kiosztotta a pártokat

A bizalom az erkölcsi kudarc lehetőségét hordozza – mondta Sólyom László államfő az Országgyűlés alakuló ülésén a Fidesz-KDNP-frakciónak. A köztársaság elnöke szerint a Jobbikot nem kell elviselni, az LMP progresszív párt, míg az MSZP-nek nem üzent semmit.

Fanfárok hangjára díszőr felvezetésével vonult be a Parlamentbe Sólyom László köztársasági elnök, aki az országgyűlés elnökének székéből köszöntötte a megválasztott képviselőket és a vendégeket, majd valamennyien elénekelték a Himnuszt.

Ünnep az új Országgyűlés megalakulásának napja: ilyenkor ölt testet a népakarat, és a demokrácia működését ünnepeljük – mondta az államfő.

Történelmi lesz-e a mai nap? – tette fel a kérdést Sólyom. Minden kezdet magában hordja ennek lehetőségét. A feladatok emberfelettiek, Magyarországot talpra kell állítani; dicséretet a választóktól és az utókortól kell várni – válaszolt az államfő.

Sólyom László felidézte a rendszerváltó Országgyűlés 20 évvel ezelőtti, május 2-i alakuló ülését, amely valóban történelmi volt a kommunizmus bukása után. Emlékeztetett: az akkor korelnökként a parlamenti pulpitusra visszatérő Varga Bélát 43 évvel korábban házelnökként űzték el, ő pedig ennek ellenére nem a múltról, hanem a jövőről szólt. Az a pillanat is, csakúgy, mint a mostani, azt üzente: a korábbi rendszernél különbek leszünk – mondta.

Hasonló most a közérzület, a politikától való elfordulás, a hatalomban lévők iránti bizalmatlanság, mint akkor, annyiban más a helyzet, hogy most az alkotmányos keretek adottak; a jövőt ezekre kell építeni – mondta az államfő, aki szerint eredményeket csak az egész társadalom együttműködésével érhet el az új Országgyűlés és kormány.

A mostani bizalom sokkal többre kötelezi a kormánytöbbséget, mint elődeit; a bizalom az erkölcsi kudarc kockázatát is hordozza, így az új kormánytöbbség tagjainak különbeknek kell lenniük – üzent a Fidesz és a KDNP képviselőinek.

Húsz éve nem volt radikális jobboldal, most a választók akaratából van; minden képviselő egyenlő – szólt az államfő a párt nevének említése nélkül a Jobbikról. Minden párt működésének megvannak az alkotmányos határai; az egyenlőséggel szemben álló nézetek hangoztatása előbb-utóbb büntethető a büntetőjog eszközeivel is – szólt az államfő, aki szerit „uszítás itt nem hangozhat el”. Sólyom László közölte: amit jogilag el lehet viselni, azt nem kell elviselni emberileg és politikailag. Az elnök reméli, a többség ezt nem is fogja megtenni, és akkor Magyarországot tettei, nem a radikális kisebbség szavai alapján ítélik majd meg.

Sólyom megdicsérte beszédében az LMP-t; szintén a párt nevének említése nélkül azt mondta, hogy az a párt, amelyik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést tűzi zászlajára, modern és európai.

Az államfő beszédében néhány témára felhívta a következő kormány és országgyűlés figyelmét. Anyagiakat nem sajnálva újjá kell építeni a nevelés- és az oktatás egész rendszerét, meg kell fékezni a korrupciót, és a „szegénység keserűségétől el kell választani az országot” – mondta az államfő, aki szerint ez utóbbi feladat nem lehetséges a cigányság helyzetének javítása nélkül. Végül a feladatokhoz erőt és sikert kívánt az új képviselőknek a köztársaság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik