Belföld

Célkeresztben a “Vasprefektus”

Másként ítéli meg Gergényi Péter ténykedését a Fidesz, illetve Pintér Sándor.

Másként ítéli meg Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ténykedését a Fidesz, illetve Pintér Sándor. A belügyminiszter-jelölt a Hír Televíziónak a minap azt mondta, nem gondolja, hogy a „Vasprefektus” törvénytelenségeket követett volna el a 2006-os tömegoszlatások idején.

Szerinte az esetleges felelősség megállapítása az ügyészség dolga lesz. Pintérrel ellentétben a Fidesz határozottan elítéli a 2006-os “jogtiprásokat”, azt ígéri, kormányra kerülve, kivizsgálja a a rendőri és a politikai vezetők felelősségét – írja a Magyar Nemzet.

Varga Mihály szerencsétlen, elsietett kijelentésnek tartja Pintér Sándor leendő belügyminiszter kijelentését Gergényi Péterrel kapcsolatban. A Miniszterelnökség leendő államtitkára közölte: a Fidesz most is úgy véli, a 2006. október 23-án történteket ki kell vizsgálni, nem a rendőrségnek, hanem az ügyészségnek.

A Fidesz korábban a szocialista kormányhoz kötődő sürgősen kivizsgálandó „legmocskosabb” ügyek közé sorolta a 2006. október 23-án történteket. A rendőrség egy nem engedélyezett tüntetés feloszlatása után a Fidesz törvényes gyűléséről távozókkal is összecsapott.

A rendőrök gumilövedéket és tiltott viperát is használtak. Sokan súlyosan megsebesültek, az áldozatok egy részéről nyilvánvalóan kiderült, hogy vétlen volt. Az atv.hu-nak az akkor súlyosan megsérült Révész Máriusz fideszes képviselő azt mondta, Gergényit komoly felelősség terheli.

Szerinte nem a közrendőrök szintjén kellene keresni a felelősöket. Gergényi egyébként a rendőrségtől történt visszavonulása után kisebbségi tulajdonosa lett a Admiral Tours nevű utazási irodának, amit Pintér Sándor és egykori rendőrségi munkatársa közös vállalkozása irányított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik