Nagyvilág

Több száz túsz szabadult az iszlamisták karmai közül Nigériában

lorian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP
lorian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

Több száz túszt szabadítottak ki a nigériai hatóságok a szélsőséges Boko Haram fogságából – számolt be az AP hírügynökség. A mintegy háromszázötven embert az ország északkeleti részén, egy erdőben tartották fogva hónapokig vagy akár évekig. Az erdő a 2009-ben lázadást szító iszlamista fegyveres csokort egyik búvóhelye – közölte Ken Chigbu, a nigériai hadsereg vezérőrnagya.

A kimerült és elhanyagolt túszok között 209 gyermek, 135 nő és 6 férfi volt.

A fogvatartott kiskorú lányok közül többnek már gyermekei vannak, akik vélhetően kényszerházasságból születtek. Ez gyakran előfordul a Boko Haram női áldozataival, akiket vagy megerőszakolnak, vagy arra kényszerítenek, hogy a fogságban férjhez menjenek a szervezet fegyvereseihez. Az egyik fiatal lány az AP-nek elmondta, régóta szeretne megszökni, de a gyermekei miatt erre nem volt lehetősége. Ráadásul – mint mondta – akit szökésen kapnak, azt megkínozzák és határozatlan időre el is zárják.

A nigériai hadsereg közölte, hogy a túszokat többnapos katonai művelet során mentették ki az egykori erdőrezervátumból, amely ma a Boko Haram enklávéjaként működik, ahonnan támadásokat hajtanak végre. A kiszabadított túszokat teherautókra rakták, és a hatóságok vigyáznak rájuk, amíg haza nem térnek. A mentőakció során több iszlamista fegyverest megöltek, és lerombolták a kunyhóikat – fűzték hozzá.

Nigériában a Boko Haram szélsőséges iszlamista fegyveresei legalább ezernégyszáz diákot rabolt el iskolákból 2014 óta, amikor is egyszerre 276 diáklányt ragadtak el egy faluban. Az utóbbi években a fegyveres emberrablások leginkább az afrikai ország északnyugati és középső részén jellemzőek, ahol váltságdíj reményében elsősorban helybéli lakosokat, illetve utazókat rabolnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik