Belföld

Szakadások mentén beszéltek a jelöltek

Harcias Jobbikot és összefogásra törekvő Fideszt láthatott március 15-én a választópolgár. Az elemzők szerint a szocialisták csak a törzsszavazóikra koncentráltak. Az LMP faültetéssel üzent.

Lakner Zoltán, a Vision Politics elemzője az fn.hu-nak úgy vélekedett, minden párt a saját erényeinek és pozíciójának megfelelően beszélt március 15-én. Szerinte a Jobbik szinte háborúra készül, azzal a retorikával, ahogy a teljes magyar politikai elitet durván kritizálják, beleszőve mondandójukba a zsidó- és cigányellenes gondolataikat.

Juhász Attila, a Political Capital szakértője úgy véli, hogy az EP-választás óta jól látszik, hogy a Jobbiknak lehetősége van egy nagyobb (mérsékelt) tábor megszólítására, a párt akár a Fidesz versenytársa is lehetne a jobboldalon, ám a március 15-i eseményük megjelenésében és a megfogalmazott üzenetekben kifejezetten szélsőséges rendezvény volt, amely a szavazótábor további bővítésének a lehetőséget korlátozhatja– mutatott rá Juhász Attila.

MSZP

Mesterházy Attila a beszédével leginkább az MSZP törzsszavazóit igyekezett mozgósítani. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje saját pártját az egyetlen demokrata erőként definiálva fő üzenetként a Fidesz és a Jobbik együttműködését hangoztatta, miközben pedig a két párt látványosan elválik egymástól, és ez március 15-én is megmutatkozott. Juhász Attila szerint az MSZP mégsem fog felhagyni a Fidesz és a Jobbik összemosásának stratégiával, mivel a szocialista törzstáborra még mindig képes hatni ez az üzenet.

„Háborús logika Mesterházy Attila beszédében is tetten érhető volt, hiszen azzal érvelt, hogy az MSZP az egyetlen, amely megvédi a demokráciát” – jegyezte meg a Vision elemzője. Lakner arra is felhívta a figyelmet, hogy ritka az, hogy egy jelölt saját önéletrajzát ismertesse, ahogy ezt Mesterházy tette, amikor egyetemi végzettségéről és nyelvtudásáról beszélt.

Fidesz

Két figyelemre méltó elem fedezhető fel Orbán Viktor március 15-i beszédében” – mondta a Juhász Attila. Az egyik annak hangsúlyozása volt, hogy a jó kormányzás önmagában nem elég, hanem a sikeres jövő érdekében maguknak polgároknak is változniuk kell. A Fidesz elnöke tehát pártja választási programjával összhangban igyekszik csökkenteni a kormányzásával kapcsolatban felfokozott várakozásokat – hangsúlyozta Juhász.

A beszéd másik fontos eleme az a kijelentés – melyet a szakértő a beszéd kulcsmondatának tart -, hogy csak a Fidesz lehet az a párt, amelyre a változást akaró választónak szavazni érdemes. A Fidesz számára ugyanis továbbra is az jelenti a legnagyobb kockázatot, ha szavazói közül túl sokan pártolnak át a Jobbikhoz.

Lakner Zoltán is úgy látta, hogy a Fidesz szónokai tudatosan próbáltak elhatárolódni a Jobbiktól. „2006-ban még középen volt szétszakadva az ország, most viszont két szakadás is van. Ezért beszélhet a Fidesz összefogásról” – magyarázta az elemző, hozzátéve, hogy Navracsics Tibor külön is megszólította a 2006-ban az MSZP-re szavazókat.

LMP, MDF

Lakner Zoltán az LMP faültetéses akcióját kimondottan pozitívan értékelte, mondván az akció üzenete a befektetés a jövőbe. Az MDF-SZDSZ-es közös jelölt Bokros Lajos az értelmiség felelősségéről beszélt, a politológus szerint nem véletlenül, mert „az MDF-ben pontosan tudják, hogy a fővárosi értelmiségi szavazatokon múlhat a sorsuk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik