Belföld

A City szerint a Fidesz sem fordítja vissza a konszolidációt

A várható piaci reakciók és a lakossági adósokra ebből eredő hatások miatt a választások után is valószínűtlen a költségvetési konszolidációs program visszafordítása Magyarországon - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken közölt átfogó helyzetértékelésében.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének terjedelmes elemzése szerint a mostani helyzet alapján úgy tűnik, az áprilisi választások után “semmi sem állhat a Fidesz útjába”, és a végrehajtó és törvényhozó hatalmi ágakban várható dominancia nagyobb fokú gazdaságpolitikai kiszámíthatóságot ígér, “ha végül kialakul a Fidesz gazdasági programja”.

A Fidesz gyakran utal különböző növekedéspárti gazdaságpolitikai elképzeléseire. A pártnak a gazdaságról alkotott nézetei “jókora adag populista retorikát”, és gyakran “összeilleszthetetlen ötleteket” is tartalmaznak – fogalmaznak a GS elemzői.

A cég szerint a “nagyon halványan körvonalazott” program kísérletet tesz olyan intézkedések vegyítésére, mint a növekedés és a foglalkoztatás támogatása, a jóléti rendszer bővítése, az egészségügyre és a közszférára szánt kiadások növelése, valamint a költségvetés hosszú távú fenntarthatósága, az alacsonyabb adók, a családpárti politika, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, a korrupció felszámolása és az ország megítélésének javítása a világban.

A belső ellentmondásosság “nemcsak a program populista vonulatát tükrözi”, hanem a célok sokaságát is, de az is lehet, hogy “esetleges belső nézeteltérésekre, a párton belüli ideológiai és politikai küzdelmekre utal” – áll a Goldman Sachs elemzésében.
A ház szerint most már az is kevésbé egyértelmű, hogy az új kormány milyen erősen törekszik majd az euróövezeti csatlakozásra, bár lehetséges, hogy a hozzáállásban mostanában tapasztalható változás csak a választási kampány része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik