Belföld

Szegénységben él az arabok 40 százaléka

Az arab országok lakosságának mintegy 40 százaléka, azaz 140 millió ember, a szegénységi küszöb alatt él.

Az ENSZ Fejlesztési Programja és az Arab Liga vasárnap nyilvánosságra hozott közös jelentéséből kiderül, hogy nem csökkent a szegénység az utóbbi két évtized alatt. A szegénység klasszikus kategóriájába tartozók – azaz a napi két dollárból vagy annál kevesebb pénzből élők – aránya 19 százalék, de ez a szint 41 százalékra rúg, figyelembe véve, hogy több országban ennél nagyobb jövedelemnél húzódik a szegénységi határ.

A statisztikából az is kitűnik, hogy az egyes országokban nagyon különböző a helyzet. Szíriában és Libanonban a lakosság 27-30, Egyiptomban 39, Jemenben pedig már több mint fele, 58 százaléka tengődik nyomorban. Nagyon súlyos a helyzet a fiatalok munkanélküliségét illetően: az arab országok többségében a fiatalok több mint 50 százalékának nincs állása, s ha csak szinten akarják tartani a rátát, nemhogy javítani, akkor is legalább 51 millió munkahelyet kell létrehozniuk a következő tíz évben.

A jelentés szerzői fontosnak tartják, hogy növeljék az önellátás szintjét az élelmezés terén az arab országokban. Valamiféle “társadalmi szerződést” vagy “fejlesztési szövetséget” szorgalmaznak a kőolajtermelő gazdag és a szegény arab országok között, ami lehetővé tenné az utóbbiak gazdasági felzárkózását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik