Belföld

Elzárják a melegeket szombaton

Bár megrendezik az idei melegfelvonulást Budapesten, az előző két évben történt atrocitások, illetve a felvonulók elleni szélsőjobboldali szervezkedések miatt rendőrségi kordonokkal hermetikusan elzárva vonulhatnak csak föl. Ezzel bizonyos szempontból a lényegét veszti el a Meleg Méltóság Menet, ráadásul a homoszexuálisok véleménynyilvánítási jogát is korlátozzák.

Bizonyos fokig sérül a felvonulás célja, hiszen a hétköznapi emberek nem látatják a menetet – mondta az FN.hu-nak a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnöke. Steigler Sándor hozzátette: a felvonulás körüli nyilatkozatok ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy van a társadalomnak egy olyan csoportja, amelynek jogai nem tisztázottak. Van egy kisebbség, amely az év 364 napján láthatatlan, de egy napra láthatóvá válik.

„A Jobbik, a Magyar Gárda és szélsőjobboldali csoportok már jó pár hónapja bejelentették, hogy megakadályozzák a menetet. Erre oda kell figyelni, mert ez Magyarországra nézve egy veszélyes, rossz folyamat” – fogalmazott Steigler Sándor.

Véleménye szerint egyes jobboldali politikusok nyilatkozatai a tüntetéssel kapcsolatban nem a józan észre hatnak (hiszen Ékes Ilona kijelentéseit a homoszexuálisokról az egészségügyi világszervezet már évekkel korábban cáfolta). Ám ezek a nyilatkozatok táplálják a szélsőjobboldali tömörüléseket, amelyek melegeket vagy melegnek vélt személyeket vernek meg.

Csorbuló jogok

Csorbul a melegek véleménynyilvánítási joga azáltal, hogy csak kordonok között vonulhatnak – hangsúlyozza a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. Dénes Balázs az FN.hu-nak kifejtette: az előző évek tapasztalatai alapján támadásokra lehet számítani, a felvonulók biztonságának garantálása pedig a rendőrség feladata, és ők nem tudnak ennek másképp eleget tenni, ez rendőrszakmai kérdés. „A véleménynyilvánítási jogot tehát nem a hatóság csorbítja. Mindenesetre nagyon rossz, hogy így kell megrendezni a felvonulást, és ellentétes a menet eredeti céljaival. Nem erről kéne szólnia” – fogalmazott Dénes Balázs.

Azokkal szemben, akik igyekeznek megzavarni a demonstrációt, a gyülekezési jog megsértése miatt feljelentést lehet tenni, ám csak azt követően, hogy tevőlegesen megtámadják a menetet, előzetesen nem. Dénes Balázs azonban elmondta: a 2008-as felvonulás előtt egyes szélsőjobboldali portálok uszítottak a melegek megtámadására, ezzel kapcsolatban pedig a TASZ feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt. A rendőrség fél év után megtagadta a nyomozást, majd – miután a szervezet panasszal élt a döntés ellen – újabb fél évet követően helyt adtak a kérésnek, és júniusban elindult a nyomozás – eddig eredménytelenül. „Ennél hatékonyabban is fel lehetne lépni” – véli Dénes Balázs.

Idén is fenyegettek

Az ilyen fokú rendőri biztosításra – az elmúlt két év rossz tapasztalatain túl – azért van szükség, mert a Jobbik 2009. június 14-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy együttműködést kezdeményez más szélsőjobboldali szervezetekkel. Az együttműködés első konkrét célja pedig a Meleg Méltóság Menet megakadályozása.

Bár a rendőri biztosítás olyan erős lesz, hogy a menet útvonalán (Andrássy út) túl az összes környező utcát is lezárják, hogy úgymond „dobótávolságon kívül” kerüljenek az esetleges ellentüntetők, szélsőjobboldali körökben megy a szervezkedés a menet ellen. Az FN.hu úgy tudja, hogy a szombat esti válogatott labdarúgómeccsre érkezők között is kering egy ilyen felhívás.

Szomorú tapasztalatok

Melegfelvonulást Európa valamennyi nagyvárosában tartanak több tíz-, néhol több százezer ember részvételével. A magyarországi meleg közösség 1997 óta szervezi meg évenként a melegfelvonulást, amely tíz éven keresztül békésen, incidensek nélkül zajlott. 2007-ben azonban az ellentüntetők tojásokkal, homokkal és fekáliával telt zacskókkal, kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták meg a felvonulókat. Az eseményt elhagyó melegeket aztán a kisebb csoportokba verődött szélsőségesek az este folyamán egyenként „vadászták le”.

2008-ban a támadások még inkább elfajultak, és már a felvonulást megelőzően is megindultak: a szervezők irodájának otthont adó szórakozóhelyre Molotov-koktélt dobtak. A menetet az egy évvel korábbinál is erőszakosabb támadás érte. A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél és a Hősök terénél volt, ahol a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Este negyed hétkor a melegfelvonulás részt vevőinek jelentős része még az 56-osok terén volt, mert az ellentüntetők újra és újra megpróbálták megtámadni őket. Ezért kisföldalattival menekítették ki őket a rendőrök. De megtámadták Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt szállító rendőrségi autót is, Horn Gábor SZDSZ-es politikust megverték, Léderer Andrást, az Új Generáció elnökét kővel dobták meg, Orosz József riportert pedig leütötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik