Belföld

Melegfelvonulás: több embert is bántalmaztak

Többen is bántalmazást szenvedtek a Meleg Büszkeség Napján, a szombati budapesti felvonulást követően a mentősök szerint. A Pipa és a Tompa utcában is összerugdostak és megvertek egy német férfit.

A Pipa utcában egy német állampolgárt több mint tíz, többségükben fekete ruhát viselő és kopaszra nyírt fiatal támadott meg, akik egy kocsmából kijőve kötöttek bele a Közraktár utcánál található szórakozóhelyre tartó férfiba. Ezt az MTI tudósítójának a testén több helyütt is megsérült férfi mondta el helyszínen.


Megverték, mert meleg


A részben magyarul is értő, 40 év körüli német férfi azt is elmondta, hogy a kocsmából kilépő fiatalok azzal a kérdéssel szólították le, hogy “te is büdös buzi vagy?”. A férfi válaszolt, hogy igen, ekkor sörösüvegekkel támadtak rá és barátjára. A férfi kopaszra nyírt fején mintegy 6 centiméter hosszú vágás keletkezett, az ingét teljesen összevérezte, de zúzódásos sérülést szenvedett a lábán, a karján és a felső testén is. A támadást követően a férfiak távoztak, s egy teherautósofőr sietett a német férfi segítségére és ő hívta ki a mentőket is.



Melegfelvonulás: több embert is bántalmaztak 1

A Pipa utcában megvert német turistát ápolja a társa. (fotó: MTI)


A Tompa utcában szintén megtámadtak egy fiatalembert, aki előzőleg a Felvonulási tértől a Közraktár utcáig tartó meleg felvonuláson vett részt, őt szintén egy 8-10 fős csoport bántalmazta azzal az indokkal, hogy szintén a meleg közösséghez tartozik. A fiatalember a rúgásoktól és ütésektől szenvedett sérüléseket a felső és az alsó végtagjain, illetve a fején. Mindkét sérültet a mentők a Merényi Gusztáv Kórházba szállították.


Több sérültről tudnak


Az MTI helyszíni tudósítója mentősöktől úgy értesült, hogy a város több pontján is bántalmaztak embereket, de hogy hányat, arról nem tudtak felvilágosítást adni. Több, szórakozóhelyek teraszán ülő fiatal is azt mondta, hogy szemtanúi voltak kisebb atrocitásoknak, de a bántalmazottak sem mentőt, sem rendőrséget nem hívtak.


—-Tojásdobálás a fesztiválon—-


Szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy 2000-en indultak el szombaton délután a fővárosi Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfője felé. A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták, valamint a szimpatizánsok menete fokozott rendőri felvezetés mellett haladt, s három színpaddá alakított zenés kamionon több tucatnyian táncoltak.


Az Oktogonnál a Blaha Lujza térnél, illetve a Dohány utca kereszteződésénél több száz tüntető zavarta meg a menetet: ásványvizes flakonokkal, tojásokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták őket, miközben “mocskos buzik” “pedofil SZDSZ”, “ÁVH” szavakat skandáltak. A Dohány utca kereszteződésénél a Magyar Nemzeti Front és a Jobbik Magyarországért Mozgalom tartott bejelentett ellentüntetést, és hozzájuk csatlakoztak a tavalyi Kossuth téri eseményekről ismert demonstrálók is.


Oszlattak a rendőrők


A 32-esek terén mintegy kéttucatnyi feketeruhás, csuklyát viselő szkinhed gyűlt össze, akik sörösüveggel dobálták a rendőröket. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai illetve a velük szimpatizáló ellentüntetők végigkísérték a melegfelvonulás résztvevőit addig a Közraktár utcai szórakozóhelyig, ahol este a Meleg Büszkeség Napja ünnepséget tartják. Közben folyamatosan provokálták a felvonulókat és fénykép-, illetve videofelvételeket készítettek róluk.



Melegfelvonulás: több embert is bántalmaztak 2

Akcióban a rendõrõk. (fotó: MTI)


A szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe, de intézkedésre nem került sor. A tüntetők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek, a rendőrök pedig elvonultak.


A BRFK sajtóügyeletese azt mondta, az eddigi adatok szerint nyolc embert állítottak elő garázdaság miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik