Belföld

Betiltatná a melegfelvonulást egy fideszes képviselő

A szeptember 5-ére tervezett fővárosi melegfelvonulás betiltását kéri a budapesti rendőrfőkapitánytól Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő és több civilszervezet.

Ékes Ilona pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: provokatív rendezvény helyett valódi társadalmi és szakmai párbeszédre lenne szükség a homoszexualitásról.

Visszatetszést kelt , középen Ékes Ilona (Fotó: MTI)

Visszatetszést kelt, középen Ékes Ilona (Fotó: MTI)

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja a budapesti rendőrfőkapitányhoz, Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését.

Mint hozzátette, a tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne.

A gyerekek védelmében

Arra mutatott rá, hogy idén a korábbiaktól eltérően nem a nyári szezonban, hanem már az iskolai év megkezdése után tartanák a programot, így nagy valószínűséggel több gyerek láthatná a rendezvényt, s ez – mint fogalmazott – veszélyeztetné a megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz biztosított alkotmányos jogot.

A rendőrfőkapitánynak írt levelet Ékes Ilona mellett több civil szervezet képviselője is aláírta, köztük a Nemzeti Pedagógus Szövetség, a Magyar Asszonyok Egyesülete és a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete.

Mentális sérülés

Arra a kérdésre, hogy a homoszexualitást betegségnek gondolja-e, Ékes Ilona azt mondta: mentális sérülésnek tartja. Utalt arra: az eddigi kutatások nem találtak bizonyító összefüggést a genetikai, biológiai okokra, arra, hogy a homoszexualitás az egyes emberekkel született hajlam lenne.

A sajtótájékoztató keretében levetítettek egy filmet, melyben a megszólaló amerikai és német pszichológusok, pszichoterapeuták arról beszéltek: kutatásaik szerint a homoszexualitás fejlődési zavar, amin – egyénenként eltérő mértékben – lehet változtatni.

Valamit tudnak

Úgy látják: a homoszexualitás oka a nem megfelelő szülő-gyermek érzelmi kapcsolatban keresendő. A megszólaló szakemberek arról is szóltak, hogy létezik olyan terápia, amelynek a segítségével az érintett, ha akar, változtathat homoszexualitásán. Mint mondták, nem igaz az a sokszor hangoztatott állítás, hogy ne lehetne változtatni a homoszexualitáson.

Ékes Ilona szerint a kormány feladata lenne, hogy a homoszexualitással kapcsolatos ismereteket, legfrissebb kutatásokat terjessze, ezekről konferenciákat, beszélgetéseket szervezzen.

Beszélni kell róla, nem provokálni – fogalmazott. Mint mondta, egy provokatív rendezvény nem szolgálhatja a megértést, a homoszexuálisok elfogadását, a témával kapcsolatos nyugodt társadalmi párbeszédet. A homoszexualitás emberi, nem pedig emberjogi kérdés – hangoztatta a képviselő.

Kontroll

Kérdésre kitért arra, hogy a homoszexualitást az emberek magánügyének tartja, ám a felvonulást “minden kontroll nélkül” rendezik meg, így ott “nagyon szélsőséges” felvonulók is megjelennek.

“Aki provokál, az is tud szélsőséges lenni” – közölte, utalva egyes felvonulók öltözetére, felirataira, amelyek szerinte nem a közterekre, az utcára valók.

Ékes Ilona ugyanakkor jelezte azt is, hogy a rendezvényt megtámadókat is szélsőségeseknek tartja, ezek az emberek a provokatív felvonulókkal “egymást gerjesztik”.

Fidesz: magánvéleményt mondott

Ékes Ilona magánemberként tartott egy saját maga által szervezett sajtótájékoztatót a melegfelvonulásról, amelyen a magánvéleményét mondta el, ezért a Fidesz ehhez semmit nem kíván hozzáfűzni – mondta Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik