Belföld

2,5 dollárnál kezdődik egy oltás ára

Adagonként 2,5 és 20 dollár között lesz a H1N1-es influenzavírus elleni oltás ára a vásárló ország gazdagságától függően - vélekedett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

A magas jövedelmű országok 10 és 20 dollár közötti árat fizetnek majd egy adagért, a közepes bevételű országok körülbelül ennek a felét, míg a szegény országok ennek is a felét – mondta Marie-Paule Kieny, a szervezet oltási szakértője.

A lefedettség – vagyis a lakosság beoltása – azonban nem lesz teljes, “s ez nem csak a fejlődő országokra vonatkozik” – figyelmeztetett Kieny. Ugyanakkor azzal nyugtatott, hogy “nem kell mániákusan ragaszkodni az oltáshoz”. Léteznek más óvintézkedések is, mint például a személyek közötti elővigyázatos távolságtartás, az iskolák bezárása, a lakosság nagy létszámú csoportosulásainak elkerülése, az antibiotikumok és a személyes higiénia – sorolta.

Ez nem olyan, mint a veszettség, ami az esetek száz százalékában végzetes: egy olyan betegségről beszélünk, amelyet az emberek többsége nagyon jól átvészel – nyugtatott mindenkit a WHO szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik