Belföld

Újra nekifutna Bakának az MSZP

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Úgy tűnik, a főbírójelöltet mindenki támogatja, de nem mindenki mond igazat.

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének – mondta Mesterházy Attila frakcióvezető. Baka Andrást pedig arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget – ismertette a dokumentum tartalmát a politikus. Hozzátette: remélik, hogy a levélben megfogalmazottakhoz csatlakozik a többi frakció is.

Mesterházy Attila közölte, a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást, és a maguk részéről garantálják is a jelöltről szóló következő szavazás eredményességét.

Mesterházy – a távirat iroda tudósítása szerint – elmondta, azért támogatták a jelölt megválasztását, mert támogatható programot hirdetett meg, egyéves magyarországi bírói gyakorlatot szerzett, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta.

kellett volna

Hétfőn a Parlamentben 184 igen, 108 nem és 54 érvénytelen szavazat mellett utasították el Bakát, mert a megválasztásához kétharmados támogatottság kellett volna.
Bár a Fidesz és az MSZP is egymást okolja a sikertelen főbíróválasztás miatt, lapunk a Fidesz-frakció egyik tagjától már a szavazás előtt úgy értesült, az ellenzéki párt nemmel szavaz Bakára.

Hírek láttak napvilágot

Kitért arra, hétfőn délelőtt az MSZP kezdeményezte, hogy térjenek el a házszabálytól, és titkos helyett nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek a jelöltről. Ezt akkor a másik három frakció nem támogatta – jegyezte meg. Hozzátette: kezdeményezésükkel meg akarták előzni a kialakult helyzetet, mivel olyan hírek láttak napvilágot, amelyek arra utaltak, hogy a Fidesz-frakció másképpen fog szavazni, mint ahogy bejelentette.

Arra kérdésre, honnan értesültek arról, hogy a Fidesz nemmel fog szavazni, Mesterházy Attila elmondta, több sajtóorgánumban is megjelentek olyan hírek, amelyek azzal vádoltak Sólyom Lászlót, hogy alkut kötött a szocialista frakcióval. Hozzátette: ez irreális feltételezés, hiszen a szocialista frakció nemtetszését már korábban is az váltotta ki, hogy az államfő nem egyeztetett a jelöltről, és ehhez a gyakorlathoz Sólyom László továbbra is tartotta magát.

A frakcióvezető közölte, “folyosói pletykák” is utaltak arra, hogy a Fidesznek nem áll érdekében Baka András megválasztása, mivel abban bíznak, hogy egy új összetételű parlamentben egy számukra kedvezőbb jelöltet tudnak megválasztani, adott esetben nem a jelenlegi köztársasági elnökkel.

Ócska trükk

Lapunk megkereste az ügyben Répássy Róbertet, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét, aki “ócska újságírói trükknek” minősítette, hogy név nélkül idéztük a neve elhallgatását kérő frakciótársát.

Emellett azt mondta, hogy ő már hétfőn mindent elmondott az ügyben, eszerint: “Negyedszer bizonyosodott be, hogy a szocialisták az igazságszolgáltatás függetlenségét kockára teszik a pártérdekeik miatt. Azt kell, hogy gondoljuk, hogy ez már a köztársasági elnök elleni személyes támadás” – mondta hétfőn Répássy, hozzátéve, hogy a Fidesz és a KDNP egy évvel ezelőtt és most is támogatta a jelöltet, képviselőcsoportjuk már egy évvel ezelőtt sem látott semmi kivetnivalót Baka András szakmai felkészültségében.

Az MDF is sürgeti

Dávid Ibolya, az MDF elnöke lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: “a magyar igazságszolgáltatás és az Országgyűlés szégyene, ami a Legfelsőbb Bíróság elnökéről szóló szavazások körül zajlik hosszú hónapok óta. Ez az állapot komolyan veszélyezteti a jogállam egyik legfontosabb alapintézményének hatékony működését, ezért az MDF álláspontja szerint Sólyom Lászlónak a parlament nyári szünete előtt új jelöltet kellene állítania”.

Sólyom meggondolná

A szavazás után “első dühében” a köztársasági elnök úgy nyilatkozott: “meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek”.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden azt mondta, még nem született döntés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik