Belföld

Újra fém kétszázassal fizethetünk

Mától lehet használni az új, fém kétszáz forintost. Egy ideig még a papírral is lehet vásárolni, de november közepén a régi pénzeket kivonják a forgalomból. A próbavereteket jótékonysági árverésre bocsátják. A régi papírpénzzel novemberig fizethetünk, ám ezután még húsz évig beváltja a jegybank.

A váltásra azért van szükség, mert a papír kétszázasok két év alatt elkoptak, és túl sokba került a pótlásuk – olvashatjuk a Magyar Rádió honlapján. Az új érme – mint a százas is – kétszínű: a körgyűrű aranysárga színű, a
belső része pedig ezüstfehér. Az új pénzen a Lánchíd képe látható.

Ilyen az új kétszázas (forrás: MNB)

Ilyen az új kétszázas
(forrás: MNB)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa – a forint történetében először – széles körű társadalmi egyeztetés után úgy határozott, hogy a kétszáz forintos bankjegyet érme váltja fel.

A fémpénz tartósabb, s így milliárdos megtakarítást jelent az országnak a könnyen elhasználódó papírpénz helyett. Már három év után megtérül a pénzcsere költsége, és onnantól számítva évente további kb. 1-1,5 milliárd forinttal növekszik a társadalmi megtakarítás – olvashatjuk a jegybank közleményében.

A lakosság választotta ki a képet

A tavalyi döntést követően a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civilszervezeteket – például automatákat működtető, illetve pénzfeldolgozó szervezeteket, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét – vont be a kétszázas érme műszaki paraméterei kialakításának folyamatába. Szintén újdonság, hogy a pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd: az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja.

Az MNB annak érdekében, hogy az új érme hétfő reggel már nyitáskor ott legyen az ország számtalan pontján – postákon, bankokban, takarékszövetkezetekben, áruházakban stb. – széles körű, a pénzügyi és a kereskedelmi szféra nagy részét felölelő együttműködést kezdeményezett.

A kétszáz forintos érme a bankjeggyel öt hónapig párhuzamosan lesz
forgalomban. A kétszáz forintos bankjeggyel utoljára november 15-én
lehet fizetni, ugyanakkor még 20 évig beváltható lesz az MNB
pénztárában.

Elárverezik a próbavereteket

A jegybank szintén először szervez árverést 2009. június 17-én, így hasznosítva az új fémpénz próbavereteit. Az árverés bevételét az MNB jótékonysági célra fordítja, a befolyó összeg kedvezményezettjei a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik