Belföld

Külső segítség kell Debrecen működéséhez?

Az áfaemelés mintegy 1,3 milliárd forintos többletkiadást jelent Debrecennek, így elengedhetetlen a város költségvetésének nagy léptékű átalakítása - közölte Kósa Lajos (Fidesz), a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.

Az áfa 20-ról 25 százalékra emelése Debrecen gazdálkodásában idén mintegy 25 milliárd forintot érint kiadási oldalon, továbbá a pályázatok, beruházások költségeit is megemeli – mondta. Ebből a 25 milliárdból 17-19 milliárd forint közötti összeg személyi jellegű kiadás. Számításaik szerint a jövedéki termékek – például az üzemanyagok – magasabb adókulcsának emelkedése csak kisebb mértékben érinti az önkormányzatot.

Debrecennek 400 millió forintnyi tartalékalapja van, így az 1,3 milliárd forint többletkiadás lehetetlen helyzetet teremt, a hiányzó összeget pedig a költségvetés nagy léptékű átalakítása nélkül nem tudnák kigazdálkodni. Ennek megvitatása és véghezvitele szeptemberben várható – mondta.

Kitért arra: a jelenlegi helyzet veszélyezteti a város azon stratégiáját, hogy idén külső forrást ne vonjanak be a
gazdálkodásba.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: azokat a beruházásokat drágítja az emelés, amelyeknél nem tudják visszaigényelni az áfát. Ez többek között óvodafelújításokat, kerékpárút-építést érint, de például a 2-es villamos kivitelezését csak átmenetileg drágítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik