Belföld

Még nincs lezárva az őszödi-akta

Még mindig nem zárta le a balatonőszödi beszéd kiszivárgásával kapcsolatban indított vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Hivatal. Ficsor Ádám titokminiszter szerint az idén lezárulhat az ügy - írja a Magyar Nemzet.

Továbbra sincs a közvélemény számára is kézzel fogható eredménye az őszödi beszéd kiszivárgásával kapcsolatban indított nemzetbiztonsági vizsgálatnak. Ismert, a kormányszóvivő 2006. október 4-én a Magyar Rádión keresztül tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal szakemberei törvénysértés gyanújával vizsgálódnak az ügyben. Azóta több mint két és fél telt el, az ügy pedig mostanáig sem zárult le.

Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja emiatt május 26-án rövid időn belül már másodszor intézett írásbeli kérdést a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszterhez. Első, április 24-én keltezett levelére Ficsor Ádám még azt válaszolta, hogy „a Nemzetbiztonsági Hivatal konkrét ügyben végzett műveleti munkájával kapcsolatban írásbeli kérdésre adott válasz keretében nincs módom Önnek tájékoztatást adni”.

Az ellenzéki politikus egy hónappal később megismételte kérdéseit Ficsor Ádámnak, mondván, a miniszter jogszerűtlenül reagált előző írásbeli megkeresésére. Ismét arra várt választ, hogy mikorra várható a vizsgálat befejezése, illetve hogy az NBH-t mi akadályozza az ügy lezárásában. Ficsor válaszában kifejtette, a vizsgálat időigényessége összefügg az ügy bonyolultságával és a keletkezett új információk ellenőrzésének szükségességével. A titokminiszter ennek ellenére azt ígérte, hogy 2009-ben várhatóan befejeződik a vizsgálat.

Demeter Ervin feltette azt a kérdést is, hogy alkalmas-e a főigazgató feladatainak ellátására akkor, ha az általa vezetett hivatal még mindig nem tudta elvégezni a vizsgálatot. A szocialista politikus kiállt Laborc Sándor mellett.

Tiltakozó megemlékezést tartanak az egész országban azok a civilek, akik az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan tüntetnek a kormány politikája ellen. 2006. szeptember 17. után több tucat településen vonultak utcára az emberek Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve. A lap úgy tudja, Debrecenben, Nyíregyházán, Egerben, Budapesten és Szekszárdon mindennap tüntetnek, utóbbi településen mindig este 19.56-kor találkoznak. A helyiek az időpontválasztással az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik