Belföld

Új vírus: az Omninvest készen áll

Az új influenza elleni oltóanyag gyártási feltételei szempontjából semmiféle változást nem jelent az, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legmagasabb fokozatúra emelte a járvány miatti riasztást - közölte a pilisborosjenői Omninvest Kft. szóvivője.

A világ többi országához hasonlóan Magyarországon is a WHO, illetve az Egészségügyi Minisztérium jelzésétől függ, hogy mikor kezdik el az ampullák gyártását. Németh Zsolt elmondta, hogy a készültségi szint emelésének számukra legfeljebb az az üzenete, hogy a szaktárca akár napokon vagy heteken belül felkérheti az Omninvestet az oltóanyag gyártásának megkezdésére.

Hozzátette: a cégnél jelenleg a szezonális influenza elleni vakcina gyártásának utolsó fázisa zajlik, miközben az elmúlt években végrehajtott, összesen 3 milliárd forintba került fejlesztéseknek köszönhetően minden készen áll a H1N1 vírus elleni szer előállításához. Az összes alap- és segédanyag, így a vírustörzs, az embrionális tyúktojás, a személyzet, a megfelelő mennyiségű csomagolóanyag, a hűtő- raktár- és szállítókapacitás is rendelkezésre áll.

Az oltóanyagtermelő cég szóvivője elmondta: elengedhetetlen információ, hogy milyen nagyságrendben kívánják beoltani a lakosságot, hisz ehhez igazodva kerül sor az első dózis legyártására. Számításaik szerint az emberek 40-60 százalékát kell majd oltani, vagyis 4-6 millió adag vakcinára lesz szükség. Ha az Omninvesthez megérkezik a „zöld jelzés”, 60 napon belül kiszállítható lesz az első dózis, majd hetente újabb 500 ezer adagot tudnak az oltóhelyekre juttatni – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik