Belföld

Sólyom nem bolygatná a családtámogatást

Nem szabad hozzányúlni a családtámogatási rendszerhez, tekintettel Magyarország demográfiai helyzetére és arra az értékre, amelyet a család hordoz - jelentette ki Sólyom László Nápolyban.

Az államfő az Arraiolos-csoport találkozójára – európai államfők kötetlen megbeszélésére – érkezett a délolasz városba, és a hivatalos program kezdete előtt nyilatkozott a magyar sajtónak. Az újságírók többek között arról kérdezték, miért utalta vissza a parlament elé a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását.

Sólyom elfogadja a kormánynak azt a szándékát, hogy elősegítsék, hogy az anyák visszatérjenek a munka világába, de, mint mondta, úgy gondolja, “a gyereknek az a jó, ha minél tovább az anyjánál van”.

Mint kifejtette: olyan szabályozásra van szükség, hogy azok az anyák, akik mielőbb szeretnének visszamenni dolgozni, megtehessék, a többieket viszont ne kényszerítsék erre.

Az Arraiolos-csoport résztvevői – a magyar és a házigazda olasz elnök mellett több más EU-tagország államfői – a nápolyi találkozó péntek délutáni első plenáris ülésén az európai parlamenti választások következményeit vitatják meg. A szélsőséges pártoknak az EP-választáson való előretörésével kapcsolatos kérdésre Sólyom azt felelte: “nem tartom olyan kétségbeejtőnek a helyzetet, főleg nemzetközi összehasonlításban”. Hozzátette, “meg kell várni az elemzéseket, hogy ezt a választói csoportot, amelyik a Jobbikra szavazott, igazából mi motiválta”.

Mint elmondta, nem számít arra, hogy a plenáris ülésen ez lenne a fő téma, sokkal inkább az alacsony választási részvétel. Mint kifejtette: a csökkenő érdeklődés egyrészt legitimációs nehézségeket vet föl, másrészt jelzi, hogy nincs olyan átfogó Európa-koncepció, amely lelkesítené a választópolgárokat.

Az államfő lehetséges megoldásként említette az EP-képviselők közvetett választására való áttérést, hozzátéve, hogy a kérdés bonyolult, mert Magyarország számára ugyanakkor a határon túli nemzetrészek miatt nagyon értékes a jelenlegi rendszer, a közvetlen választás.

Sólyom László pénteken Nápolyban felkereste a NATO szövetséges egyesített erők nápolyi parancsnokságát. Megbeszélést folytatott a parancsnokkal, Mark Fitzgerald amerikai tengernaggyal, és találkozott a parancsnokságon szolgáló magyar katonákkal. Az államfő ezután ellátogatott a nápolyi II. Frigyes tudományegyetemre, ahol találkozott az egyetem vezetőivel és a magyar tanszék hallgatóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik