Belföld

Aláírták a 2010-es pécsi programot

Összesen 1 milliárd 850 millió forintot kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa projektre, melyből 100 millió forintot különítettek el pécsi civileknek.

Összesen 1 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre az Európa Kulturális Fővárosa projekt programjaira, melyből 700 millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, 750 milliót a pécsi önkormányzat, 392 milliót pedig az Európai Unió biztosít. Hiller István szerint a város egyedülálló esélyt kapott, hiszen biztos, hogy 2016-ig más magyar város nem büszkélkedhet az Európa Kulturális Fővárosa címmel.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az elmondta, a baranyai megyeszékhely jövőre olyan cím tulajdonosa lesz, ami egyszerre megtiszteltetés, nagy öröm és egyben hatalmas felelősség is. Kiemelte: 100 millió forintos keretet különítettek el a pécsi civileknek, hogy ők is megvalósíthassák programjaikat, elképzeléseiket. A beérkezett pályázatokat szintén civilek fogják elbírálni.

2010-ben Pécs olyan kiemelkedő eseményeknek adhat majd otthont, mint a Bauhaus vagy a Nyolcak csoportja és kortársaik kiállítása, nemzetközi tánctalálkozó, Balkán Világzenei Fesztivál, a győri, a szegedi és a pécsi balett közös produkciójában Dante Isteni színjátékának balettbemutatója, továbbá az Utazás a török félhold körül elnevezésű, Törökország kultúráját bemutató összművészeti rendezvénysorozat vagy a júniusi Nemzetközi Romafesztivál és Ifjúsági Találkozó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik