Belföld

A számvevőszéket küldené Budai a Nemzeti Vagyonkezelőre

Számvevőszéki vizsgálat elrendelését kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) ügyében Budai Gyula Kovács Árpádtól, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől az MNV Zrt. Ellenőrző Bizottsága által feltárt gazdálkodási hiányosságok miatt.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója az ÁSZ elnökéhez írott levelében – amelyet az MTI-hez is eljuttattak – azt írja, hogy az MNV Zrt. a rábízott vagyont sem 2007-ben, sem pedig 2008-ban nem vette nyilvántartásba, nem készült vagyonleltár és vagyonmérleg sem.

Tátrai felelőssége

A mai napig nem tudható – állítja Budai Gyula -, hogy mekkora az MNV Zrt-re rábízott vagyon és ez megkérdőjelezi az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatóságát. A Vagyongazdálkodási Tanácsnak 2008-ban nem volt a tulajdonos által – vagyis a pénzügyminiszter által – elfogadott vagyongazdálkodási stratégiája, az MNV Zrt-nek pedig nem volt 2008-ban a tulajdonos által elfogadott üzleti terve.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint az MNV Zrt. törvénytelen működése egyértelműen felveti a Vagyongazdálkodási Tanács és az MNV Zrt. vezérigazgatójának, Tátrai Miklósnak a felelősségét a szükséges intézkedések elmaradása miatt.

Ezen kívül felveti a tulajdonos, vagyis a magyar államot képviselő pénzügyminiszter Veres János volt pénzügyminiszter felelősségét, akinek mint tulajdonosi képviselőnek tudnia kellett volna a törvénytelenségekről, tekintettel arra, hogy az ellenőrző bizottság ezt folyamatosan jelezte.

Oszkó nem vizsgálja

A levél utal arra is, hogy emiatt május 12-én Budai Gyula Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, mint az államot képviselő tulajdonoshoz fordult. S arra kérte: az MNV Zrt. ellenőrző bizottságának jelentése alapján rendeljen el belső vizsgálatot, nevezze meg a törvénysértésekért felelős személyeket, és amennyiben bűncselekmény alapos gyanúja merül fel, úgy tegye meg a szükséges büntetőfeljelentéseket.

Erre azonban nem került sor, mivel a kérést a pénzügyminiszter hatáskör hiányára hivatkozva elutasította. Ezt Budai Gyula elfogadhatatlannak tartotta, mivel a Magosz szövetségi igazgatója szerint minderre a törvényi szabályozás lehetőséget teremt a pénzügyminiszternek. A miniszter ugyanis – állítja Budai Gyula – a részvényesi jogok gyakorlója ugyanis a tanács részére utasítást adhat, amelyet az köteles végrehajtani.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy az MNV Zrt. ellenőrző bizottsága által feltárt törvénysértéseket az a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács vizsgálja ki, amely tagjainak a felelősségét a bizottsági jelentés konkrétan meghatározza.

Mindennek alapján Budai Gyula levelében kéri az ÁSZ elnökét, hogy rendeljenek el számvevőszéki vizsgálatot a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodó Zrt-nél az ellenőrző bizottsági jelentésben megállapított szabálytalanságok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik