Belföld

Lendvai: a luftballon most elszabadult

Az MSZP elnöke szerint a radikalizmus egy olyan luftballon, amely kicsúszott a jobboldal kezéből.

A baloldali politikusoknak újra kell értelmezniük egész szerepüket, magatartásukat ahhoz, hogy képesek legyenek a politika megroggyant hitelének, morális tisztaságának helyreállítására – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Népszabadságnak adott interjúban.

A személyes felelősség kérdését illetően azt mondta, magáénak érzi a szocialista párt összes sikerét és kudarcát, és soha nem bújna ki alóla. “Méltatlan és gyermeteg dolog volna utólag egymásra mutogatni. Vállalom a részem, ami se a jóban, se a rosszban nem kicsi” – fogalmazott a politikus.

Lendvai Ildikó az interjúban arról is beszél, hogy szerinte nem a baloldal és annak sikertelen politikája “termelte ki” a jobboldali radikálisokat, de minden politikai pártnak van felelőssége. Mint mondta, a Fidesz múlhatatlan történelmi vétke, hogy a radikálisokat luftballonként kezeli, a zsinórt hol feljebb, hol lejjebb engedi. “Azzal nem számolt, hogy a zsinór ki is csúszhat a kezéből. A luftballon most elszabadult” – mondta a pártelnök, hozzátéve, “Orbán Viktorék engedték ki a szellemet a palackból, de az, hogy a szellem ilyen erős, az az egész parlamenti elit, így a mi felelősségünk is”.

Az SZDSZ-ről szólva úgy vélekedett, hogy a liberálisok életük legnehezebb óráit élik, első nyilatkozataik azonban azt mutatják, amit a politikai logika és az emberi kötelesség is diktál. Az ország érdekében támogatták a válságkezelő kormányt, az ország érdeke pedig nem változott.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, szervezkedést nem lát az MSZP-n belül, közös gondolkodást a választási felkészülés menetrendjéről, igen. Ebben mindenképpen szerepel még egy miniszterelnök-jelölő és országos listaállító kongresszus, és az ambíciók – teljesen normálisan – erre irányulnak – fejtette ki. Nem mindegy – mondta -, kit állít a párt miniszterelnök-jelöltként a lista élére, hiszen ő lesz a kampányban a megújult baloldali politika vezető arca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik