Belföld

Orbán várja a Jobbikos szavazókat

Orbán Viktor szerint amit meghirdetett, az megvalósult: „egy a tábor, egy a zászló". A Fidesz elnöke levelet küld az MSZP-nek, mert szerintük most már illene lemondani.

Levelet küld az MSZP elnökségének a Fidesz elnöksége, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást – közölte Orbán Viktor.

A Fidesz követelései

„Majd a szocialisták eldöntik, hogyan gondolkodnak az új országgyűlési választásról” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A levélben számos követelést is megfogalmaz az ellenzéki párt: függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, az új polgári törvénykönyvről és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatási rendszerben, vessenek véget „a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének”, és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Még mindig egy a tábor?

Bár az EP-választás után több elemző is kiemelte: a Jobbik sikerével kudarcot vallott a Fidesz „egy a tábor, egy a zászló” elképzelése, Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján optimistán fogalmazott.

“A mi táborunk egy és egységes, és többet foglal magában, mint az ország fele. (…) Mekkora tábort akarunk még? Azt gondolom, hogy ez pontosan elegendő, ezt a tábort nekünk nem kell növelni” – fejtette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor:

Orbán Viktor: „egy a tábor, egy a zászló” (Fotó: MTI)

Hozzátette ugyanakkor: örömmel veszik, ha mások is jönnek, de nem akarnak kompromisszumot kötni se jobbra, se balra.

Akik a szocialistákra vagy a Jobbikra szavaztak, általában nagyon nehéz helyzetben lévő, elkeseredett emberek. “Én ezekhez az emberekhez beszélek, és ezek előtt az emberek előtt mindig minden kapunk nyitva van” – mondta, hozzáfűzve: az ő problémáikra csak a Fidesz tud megoldást nyújtani, de – mint fogalmazott – „a mi táborunk megvan”.

Mindent visszavonnak

Orbán Viktor közölte: ha kormányra kerülnek, minden privatizációs eljárást, amelyet ezután lefolytatnak, fel fognak mondani; az ingatlanadót, ha bevezetik, a Fidesz megszünteti, ha pedig a bankok elfogadják a külföldi hitelből kapott támogatást, “akkor nehéz tárgyalásokra kell számítaniuk a következő kormánnyal”. Hozzáfűzte: ha bevezetik, akkor az új Ptk.-t is vissza fogják vonni, hasonlóan a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslathoz, az oktatási rendszert pedig a mostanihoz képest más alapokon akarják újjászervezni.
A Fidesz elnöke közölte azt is: sürgős és azonnali vizsgálatot lát szükségesnek annak felderítésére, hogyan kerülhetett a vagyonadó bevezetése az IMF és a magyar kormány közötti szerződésbe annak módosításakor.

A nyílt levelet azért nem küldik el másnak – például az SZDSZ-nek -, mert az ország állapotáért a fő felelősséget a szocialisták viselik. Megjegyezte: megvárják az MSZP válaszlevelét, és ezután döntik el, kezdeményezik-e újra a parlament feloszlatását. Arról egyébként nincsenek információik, hogy vannak-e MSZP-s képviselők, akik támogatják a levélben foglaltakat – fűzte hozzá.

Az MSZP szerint “furcsa” a levél

A tájékoztatón Orbán Viktor a szocialisták által terjesztett mitológiának, fabulának nevezte, hogy gazdasági válságban egy kormány csak népszerűtlenül teheti intézkedéseit, és emiatt elveszíti a választást. Ezzel szemben a Fidesz elnöke szerint az igazság az, hogy a válságot valóban kezelni kell, ám az emberek rendelkeznek azzal az intellektuális képességgel, hogy megértsék, ki az, aki az ő érdekükben dolgozik. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy például Közép-Európában mindenhol a kormányzó pártok nyertek, egyedül Magyarországon nem.

Az MSZP-frakció meglepődött Orbán Viktor Fidesz-elnök nyolcpontos javaslatán – közölte Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján. Egy kormányzásra készülő pártnak komolyabb, a gazdasági válság kezelésére szóló, nem pedig “furcsa” javaslatokat kellett volna megfogalmaznia – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik