Belföld

Orbán: Pécsre figyel az ország

Orbán Viktor szerint egy egész ország figyel most Pécs városára a vasárnapi időközi polgármester választás miatt; a Fidesz elnöke pénteken a Hír Televízió műsorában ezért arra biztatta a pécsieket, hogy üzenjék meg mindenkinek, hogy "elég volt".

“Arra kérem őket, hogy mondják ki, hogy elég volt, ne csak egy pécsi döntést hozzanak, hanem üzenjék meg mindannyiunknak, hogy a változás elindult, Pécsre is meg fog érkezni, és a pécsi emberek is várják, hogy ezt a korszakot, rendszert lezárjuk és megnyissunk egy újat” – mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor arra biztatta az embereket, hogy szavazzanak vasárnap, ne erősítsék azokat a hangokat, amelyek szerint az emberek nem tudnak a sorsukon változtatni. “Az egész ország figyel most Pécs városára” – jelentette ki.

Szili eddig nem figyelt Pécsre

Úgy vélte, hogy Pécs nagy lehetőségek kapujában állt az elmúlt időszakban, ettől azonban el fog esni, hacsak nem lesz egy olyan városvezetés, amely a sarkára áll és a következő kormánnyal együttműködve – mert mint mondta, “a mostaniban már ne reménykedjenek” – kihozza Pécsből az Európai Kulturális Fővárosa program által nyújtott lehetőségeket.

Szerinte ezért a pécsi választás a nagypolitikai összefüggésektől függetlenül a pécsiek élete szempontjából is fontos. A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy Szili Katalin, az MSZP jelöltje az elmúlt években országos politikusként nem törődött a pécsiekkel, ezért meglepődve tapasztalta, hogy most mégis hazamegy és pécsi érdekképviselővé, polgármesterré akar válni.

Újabb népszavazás jöhet

Orbán Viktor azt is mondta az interjúban, hogy “pontos tudomásuk” van arról, hogy “a vízvagyon ellopása éppen most készül”, szerinte a “bújtatott eltulajdonítás folyamata” indult meg. A Fidesz elnöke ezért bejelentette, ha privatizációra kerülne sor, akkor népszavazást szerveznek ellene, ha pedig közben mégis eladnák vagy koncesszióba adnák a vízközműcégeket, akkor vissza fogják venni őket, ahogyan korábban a társadalombiztosítás esetében is ígérték. Hangsúlyozta, hogy magyar vízvagyon a következő 30-40 év legfontosabb vagyontárgya lesz a nemzetgazdaságnak, és Magyarország nagyon előnyös helyzetből tud startolni, “ha nem engedjük magunkat meglopni”.

A Fidesz elnöke az egyórás interjúban arról is beszélt, hogy “történelmi bűnnek tartja” a Bajnai-csomagot, mert 200 ezer munkahely megszűnésével fenyeget, és ez olyan mély szegénységet, kilátástalanságot idéz elő, amire nem a hiba, hanem a bűn a megfelelő jelző. Ugyanakkor hozzátette: a csomagot “nem varrná a miniszterelnök nyakába”, mert ez valójában egy MSZP-s csomag, a szocialisták viselik érte a felelősséget.

EP-választás, új választás

Orbán Viktor azt is mondta, szeretnék, ha egy új választás lenne a következménye június 7-i európai parlamenti választásnak. Hozzátette: hogy ez így lesz-e, azt nem tudja, de abban biztos, hogy annak óriási jelentősége lesz, mennyien mennek el szavazni és milyen hangosan mondják, hogy elég. “Minél többen és hangosabban mondjuk, annál erősebb következménye lesz” – mondta.

Szerinte ha nem a választásokat követő napokban lesz meg következmény, akkor biztosak lehetnek abban, hogy az EP-választás eredménye bizonyos mértékig meghatározza a következő parlamenti választás eredményét. Az, hogy a parlamenti választás során a változás mennyire lesz mély, alapos, átható és erőteljes, nagy mértékben függ az EP-választástól – tette hozzá.

A Fidesz-diktatúra veszélyéről

Arra a felvetésre, hogy a baloldal szerint a Fidesz diktatúrát vezet majd be hatalomra kerülése esetén, Orbán Viktor azt mondta: kétségkívül nagy változásokat szeretnének Magyarországon előidézni, személyesen is egy olyan munkára készül, amelynek lényege, hogy el kell takarítani a hétéves szocialista kormányzás romhalmazát, meg kell nevezni az ország tönkretételéért felelősöket, “ami jár, azt ki kell mérni”, utána pedig hozzá kell látni az ország újjáépítéséhez.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek a politikai minősége nem a diktatúra felé haladás, hanem sokkal inkább a rendszerváltáskor megfogalmazott demokratikus eszményekhez való visszatérés. A mostani féldemokratikus-féldiktatórikus állapotoktól indulunk el a nyugat-európai demokratikus eszmények, intézmények és berendezkedés felé – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik