Belföld

Összeáll az MDF az MSZP-vel?

Az FN által megkérdezett elemzők szerint az MDF kommunikációs szempontból jól döntött, amikor bedobta Bokros Lajos nevét, mint EP-listavezetőt. A párt ezzel azonban szakított konzervatív irányvonalával, ismét jelentős belső feszültséget okozva, ami elbizonytalaníthatja szavazóit. Mindez előre vetíthet egy MSZP-SZDSZ-MDF együttműködést, már ha a két kis párt nem csaklizza el egymás szavazóit.

Bokros Lajos esetleges listavezetősége a Fórum EP-listáján abból a szempontból jó húzásnak bizonyult, hogy jelentős médiafigyelem irányult a napirendre kerülésért folyamatosan küzdő MDF-re – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya az FN-nek.

A Vision Consulting elemzője szerint a kis párt számára létfontosságú az EP-be jutás, ezért valóban hasznos lenne, ha az elismert közgazdász révén az MDF a válságkezelésről, a reformokról szóló diskurzus meghatározó szereplőjévé válna.

Bokros belviszályt okozott

„Amennyiben azonban nem vállalja Bokros a felkérést, márpedig erre minden esély megvan, az rendkívül kínosan érintené Dávid Ibolyát és az MDF-et. Főleg, mivel a bejelentés kapcsán már ismét a párt körüli vitákról szólnak a hírek. Világossá vált ugyanis, hogy a döntés újabb belső feszültségeket okoz” – emelte ki a politológus.

Hozzátette: a nyilvánossá váló belső ellentétek pedig nem használnak az MDF-nek, amely körül némileg lecsillapodtak a korábbi botrányok. Dávid Ibolya ismételt előremenekülése nyilvánvalóan nem okozott osztatlan sikert a pártban, és az is kérdéses, a választmány végül elfogadná-e Bokros jelölését. Olajos Péter pedig könnyen dönthet úgy is, hogy ezek után nem vállalja a szereplést az MDF listáján.

olajosnak nem tetszik az ötlet

Olajos Péter, az MDF alelnöke írásban reagált arra, hogy Bokros Lajost, a Horn-kormány volt pénzügyminiszterét kívánják felkérni az MDF EP-lista vezetésére. „Meglepetésem elsődleges oka az eljárás módja, ezután nem kevésbé Bokros Lajos személye, akit politikai nézetkülönbségünk ellenére, felkészültsége és következetes magatartása miatt tisztelek, de nem tartom az antalli konzervativizmus hiteles képviselőjének. Ami a formát illeti, annak ellenére, hogy az MDF elnöksége pontosan tudta, hogy az EP delegáció tagjaként veszek részt a Közgyűlésen, a hátam mögött, megkérdezésem és mindennemű kommunikáció nélkül döntött egy olyan ügyben, amely alapvetően kérdőjelezi meg az MDF identitását. Ezért kérem az MDF tagságának és Országos Választmányának Antall József konzervatív szellemiségét őrző híveit, hogy egy normális ország, normális pártjának gyakorlata szerint, a rendelkezésükre álló fórumokon nyilvánítsák ki támogató, vagy elutasító véleményüket az elnöki ajánlással kapcsolatban” – áll az MDF egyetlen EP-képviselőjének közleményében.

MSZP-SZDSZ-MDF koalíció jöhet?

„Az MDF erőteljes belső heterogenitása, politikájának ellentmondásai felszínre kerülve ugyancsak komoly problémát jelenthetnek a pártnak, hiszen nem valószínű, hogy a konzervatív értékrenddel azonosuló szavazók az egyre hangsúlyosabban képviselt liberális gazdaságpolitikával és a szocialista kötődésű volt pénzügyminiszterrel is szimpatizálnának” – véli Szomszéd Orsolya.

Szerinte Bokros bevonása kétségtelenül nagy lépés lenne egy esetleges MSZP-SZDSZ-MDF együttműködés tető alá hozása felé, hiszen igencsak közelebb kerülne a párt a kormány jelenlegi politikájához.

Bokros Lajos indításával az MDF búcsút mond a 2004-es európai parlamenti kampánya óta alkalmazott stratégiájának, mely kiemelt célként kezelte a Fidesz mérsékelt választóinak elhódítását.

Bokros Lajos és Dávid Ibolya - összeállnak? (Illusztráció: Rádley Tamás-FN)

Bokros Lajos és Dávid Ibolya – összeállnak? (Illusztráció: Rédley Tamás-FN)

Irányt vált az MDF?

A 2004-ben és 2006-ban is sikeres „új jobboldal” és „európai konzervatív” jelszavak a liberális pénzügypolitikus jelölésével immár nem értelmezhetők (sikeres kampány után az MDF európai néppárti frakció-tagságának megújítása is kérdéses lehet). Ezzel véglegesnek tűnik a retorikai fordulat, melynek keretében az MDF a középosztály érdekvédelme helyett a radikális reformok pártjaként határozza meg magát – állítják a Nézőpont Intézet elemzői.

A kutatók szerint a váltással az MDF-ek nincs veszítenivalója. Egyrészt a párt tartósan a parlamenti küszöb alatt szerepel a közvélemény-kutatásokban, a közbeszédben egyre kevesebben számolnak bejutásra esélyes erőként vele. Másrészt a többi párttal összehasonlítva a kispárt rendelkezik a szociológiai, demográfiai és értékválasztási szempontból legkevésbé karakteres választói bázissal. Így az MDF kommunikációs stratégiájának nem szabnak határt egyértelmű ideológiai keretek.

Veszthetnek a liberálisok

Ha Bokros Lajos elfogadja a listavezetői helyet, akkor az MDF elsősorban az SZDSZ-től vihet el szavazatokat. Bár a volt pénzügyminiszter megítélése a magyar nyilvánosságban ellentmondásos, az elsősorban nagyvárosi, liberális gazdaságpolitikát pártoló, technokrata értékrendű választók számára vonzó alternatíva lehet – áll a Nézőpont Intézet lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

E célcsoportok azonban egybeesnek az SZDSZ potenciális szavazóival. Az MDF-nek már 2008 áprilisa, a szabad demokraták koalícióból való kilépése óta a liberálisokkal kell küzdenie a hiteles ellenzéki kispárt szerepének megszerzéséért, így a szocialista kormánnyal ellenszenvező, ám a Fideszt sem támogató választók szimpátiájáért. Az EP-kampány ezért könnyen a „reformpárti” MDF és a régóta hasonló retorikát alkalmazó SZDSZ túlélési versenye lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik