Belföld

Gyurcsány hosszú távon számít Oroszországra

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak valóban szüksége van a hosszú távú stratégiai partnerségre Oroszországgal, és ezért meg kell értenie a változó Oroszországot.

A magyar kormányfő az Ekszpert című orosz hetilap legfrissebb, e heti számában megjelent interjújában kiemelkedően jónak és kiegyensúlyozottnak nevezte a magyar-orosz kapcsolatokat, de hozzátette: akadnak viták is, és nem szabad megfeledkezni a történelemről, amelyet nem lehet oly gyorsan felülírni. Kitért arra is, hogy az Oroszországgal kapcsolatos politika kérdéseiben a magyar álláspont a németekéhez áll a legközelebb.

A kormányfő a Magyarország számára az Európai Unión belül legfontosabb kérdések között – nem fontossági sorrendben – az energiapolitikát, a bankrendszert és az Európán belüli hatalmas életszínvonalbeli különbségeket, a cigányság súlyos és kilátástalan helyzetét említette.

Túlzott függőség

Gyurcsány Ferenc interjújában kiemelte, hogy Magyarország energiaszükségletének mintegy 80 százalékát Oroszországból fedezi, s ez túlzott függőséget, sebezhetőséget jelent. Ezt a problémát sem tudja Magyarország önmagában megoldani, csakis az Európai Unió keretében, bár egyelőre az uniónak nincs egységes válasza e kérdésre.

“Magyarország számára hatalmas kockázatot jelent maga a tény, hogy a gáz egyetlen vezetéken át érkezik, az Ukrajnán halad át, és megszűnne az élet, ha ezzel valami történne. Ezzel kormányfőként nem tudok megbékélni. És nem is beszélek a politikai vitákról, csak a tisztán műszaki kérdésről” – mondta.

Jó lenne

Hozzátette: jó lenne például a Kaszpi-térségből is kapni gázt a Nabucco vezetéken át, bár tudja, hogy a terv körül nagy harcok vannak, és ezt természetesnek is tartja. Szólt arról is, hogy a Déli Áramlat gázvezeték könnyít majd a helyzeten azzal, hogy másik útvonalon hozza majd a gázt. A Nabucco-terv azonban annyival jobb, hogy ott más a gáz forrása is – mondta, hozzátéve, hogy így is támogatja a Déli Áramlatot, bár Magyarországon nagyon sok vita van erről.

Úgy vélte, a januári gázválságban a felelősség nagy része Ukrajnát terheli, de végső soron Magyarországnak Oroszországgal van szerződése, amely nem tudta teljesíteni azt.
Az okok ugyan érthetők, de ez másodrendű kérdés, a magyar fogyasztókat csak az érinti, hogy nincs gáz.

A mi kockázatunk

“Akkor, a konfliktus idején javasoltam az orosz barátainknak, hogy megvesszük a gázt az orosz határon, így a szállítás már a mi kockázatunk lesz, s Ukrajnával talán majd csak megállapodunk valahogy a szállításról”. De azt válaszolták, hogy “nem lehet, mi magunk akarjuk eljuttatni a gázt a felhasználókig”. “Oké, de akkor ez a maguk felelőssége. Akkor engem nem kell hogy érdekeljen, mi van Ukrajnával, az a maguk alvállalkozója” – mondta a kormányfő a “Két vasat tart a tűzben” című interjúban, amelyet az Ekszpert című hetilap külpolitikai rovatvezetője, Olga Vlaszova készített a moszkvai magyar nagykövetség közreműködésével.

Az újságírónő az interjú bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországot nagyon nyugtalanítja Oroszországtól való energiafüggősége, s bármely olyan projektet támogat, amely diverzifikálja a fűtőanyag-szállításokat.

A magyar kormányfő az interjúban azt is kifejtette: Ukrajna szerinte a konfliktuson többet veszített, mint Oroszország, Az utóbbinak azonban két konfliktusa is volt, ott volt Grúzia is, s e kettő együtt, összességében már ártott Oroszországnak. “A medvének, ha megcibálják a bajszánál, nem feltétlenül kell válaszként a mancsával odacsapnia. A medvének tudatában kell lennie annak, hogy micsoda erő lakozik a csapásában, és gondolnia kell a méltóságára is” – mondta Gyurcsány Ferenc az orosz hetilapnak adott interjúban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik