Belföld

A nacionalizmus felé rohan a világ

Változatos társadalmi háttér és ideológia húzódik meg az Európa egyre több országában erősödő neonáci mozgalmak mögött, amelyek az utóbbi évtizedben nemzetközi összefogást építettek ki - írja a legújabb Figyelő.

Svéd, dán, angol, cseh, német és olasz neonáci szervezeteket is várnak február 14-én Budapestre, ahol a nyilasok 1945-ös budai kitörési kísérletéről emlékeznek meg a magyar nemzeti radikális csoportok. A már évek óta ismétlődő rendezvény egyre népszerűbb: míg 1997-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal megemlékezésén alig pár tucat skinhead lézengett, 2007-ben a Becsület Napján már közel ezren gyűltek össze katonai egyenruhában a Hősök terén.

A szervező, a négy szélsőséges szervezetet – köztük a korábban Vér és Becsület egyesületként betiltott, azóta mozgalomként működő neonáci szerveződést, a Blood & Honour Hungariát – tömörítő NS Front egy olasz és egy cseh rockbanda mellett egy meg nem nevezett német formációt is meghívott a megemlékezést követő koncertre. Osztrák és német együttesek szívesen jöttek eddig is: itt ugyanis azt is el szabad énekelni, amit otthon nem: Ausztriában és Németországban különösen szigorúak a náci jelszavakra, szimbólumokra vonatkozó törvények.

A tavalyi magyar megemlékezés.Nehéz elkülöníteni a nemzeti radikalizmustól. Fotó: MTI

A tavalyi magyar megemlékezés. Fotó: MTI

Az utóbbi 10–15 esztendőben egyre szorosabb nemzetközi együttműködés tapasztalható a második világháborús eszméket ápoló, szélsőjobboldali szervezetek között, miközben e mozgalmak hátterében más-más társadalmi jelenségek állnak.

A nyugat-európai szélsőjobboldali mozgalmak radikális társadalom- és rendszerkritikára épülnek, hitleri ideológiával körítve. A modern nácizmus a holokauszt tagadásán vagy méreteinek megkérdőjelezésén túl aktuális társadalmi feszültségekből táplálkozik; az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia hirdetése mellett egyre erősebben jellemzi a homofóbia, a multikulturális társadalom és életmód kritikája. Nem csak a törvényes berendezkedést bírálják, de a modern nyugati társadalom és fiatalság értékrendjével is szembeszegülnek, így a hithű neonácik megvetik a pornográfiát, a drogokat, elítélik az abortuszt. Bár a felvonulások, koncertek sokszor ijesztőek, a neonáci alakulatok Európa nyugati oldalán elsősorban csak a megjelenésükben és a szövegvilágukban erőszakosak.

Erőszakos akciók

Oroszországban viszont nem ennyire bonyolult a mozgalom ideológiai háttere; indíttatása elsősorban nacionalista, s a kaukázusi, közép-ázsiai bevándorlókat okolja az ország problémáiért, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségért és munkanélküliségért. Fellépése azonban jóval brutálisabb, mint a nyugat-európaiaké: tagjai számos erőszakos akciót is végrehajtanak, főként a migránsok ellen. Az orosz ügyészség által felkért nyomozati bizottság jelentése szerint 2008-ban októberig 380 támadást regisztráltak rasszista indíttatásból, s ezek során 113 embert öltek meg. Az uniós országokban inkább demonstrációkon fordulnak elő – antifasiszta ellentüntetőkkel vívott – spontán ütközetek. Nyugat-Európában a legtöbb szélsőjobboldali szervezet el is határolja magát az ilyen utcai terrorakcióktól.

Megint más gyökerekből táplálkozik a balkáni nacionalizmus: ezekben az országokban elsősorban a helyi háborús konfliktusokra reagálva jöttek létre a neonáci mozgalmak. Az idegenellenesség ott főként a szomszédos népekre irányul, és kevésbé izoláltak a szervezetek. A balkáni országok mindennapjaiban nem kelt felháborodást egy-egy szélsőjobboldali felvonulás, sőt, a szélsőséges, sok esetben militáns csoportok – például Szerbiában – meglehetősen magas kapcsolatokkal rendelkeznek a hivatalos politikával. Romániában nem tabu, hogy a parlamentből nemrég kipottyant – azelőtt 10 százalékos támogatottsággal bíró – szélsőséges Nagy-Románia Párt jó kapcsolatot ápol a két legnagyobb román neonáci ifjúsági szervezettel.

Szimbólumok

SZÁMMISZTIKA. Gyakran szerepelnek kódolt üzenet- ként a neonáci mozgalom szimbólumain a 18-as, a 28-as és a 88-as számok. A 18-as Adolf Hitler mono- gramját rejti, ha a betűk helyét nézzük a latin ábécében. A 28-as a legnagyobb nemzetközi szélsőjobboldali szervezet- re, a Blood and Honourra utal, a két szó a Hitler- jugend állandó jelszava volt (Blut und Ehre – Vér és Becsület). A 88-as pedig az illegalitásban ápolt náci szubkultúrában egyszerre utal a Heil Hitler! köszön- tésre, illetve az SS-re is – az S betű nem csak hasonlít a 8-as számra, de hátulról a nyolcadik betű a latin ábécében.

REJTETT JELEK. Gyakori a vizuális jelek elrejtése: miután a horogkereszt és a kelta-kereszt az európai országokban tiltott önkény- uralmi jelképnek minősül, gyakran használt szimbólumaik az ókori indo- európaiak jele, a „napkerék” és a háromágú horogke- reszt, piros-fehér-fekete színkombinációban.

Magyarországon is nehéz elkülöníteni a nemzeti radikalizmust a neonáci mozgalomtól; az előbbi nagypolitikai szinten is tényezőnek számító ideológia, az utóbbi – maximum 2–3 ezresre becsülhető – marginális kisebbség. „Kevés a kifejezetten újfasiszta szimpatizáns, illetve csoport itthon; sokkal aggasztóbb az, hogy a magyar közéletet és ennek következtében a közgondolkodást is egyre inkább áthatja az intoleráns, olykor nyíltan rasszista, kirekesztő attitűd” – vázolja Kriza Borbála szociológus. A nyugat-európai országokban az évtizedek során automatizálódtak az egészséges társadalmi reflexiók: antifasiszta, baloldali ellentüntetés nélkül nincs neonáci felvonulás. „Ez nálunk még távoli; jól példázzák mindezt a melegtüntetéseken tapasztalható atrocitások, és az azokat övező apátia; gyengék a jogvédő civil hálózatok, nincsenek erős baloldali mozgalmak” – jegyzi meg a társadalomkutató. Hangsúlyozva, hogy a kis létszámú neonáci szimpatizáns kör nem elkülönülve tevékenykedik, gyakran feltűnnek a nemzeti radikálisok körein belül is. Nyugat-Európában az oktatási rendszerek is sokkal letisztultabban viszonyulnak a második világháború következményeihez, ott ez része a közbeszédnek.

Érdekes módon a nacionalista nemzeti mozgalmak meglepően egységesek: a különböző szervezetek közötti rivalizálásnak nyoma sincs – félig vagy egyáltalán nem legális tevékenységeik is összetartásra sarkallják őket. Az elmúlt évtizedben az internet új eszközt adott a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséhez és fenntartásához. Ez némiképp a törekvéseket is átrendezte: a fehér faj fennmaradását „magasabb rendű célnak” tekintik a nemzetek jövőjénél. Ahogy a Blood and Honour (B&H) neonáci szervezet egyik vezetője, Max Hammer írja: „Nem hagyhatjuk, hogy a nemzetek közti nacionalista ellentétek felemésszék a fehér faj fennmaradásáért vívott harchoz szükséges erőinket; elég a testvérháborúkból!”

A rockzene összeköt


Orosz neonácik. A bevándorlókat okolják a problémákért. Fotó: Reuters

Orosz neonácik.
A bevándorlókat okolják a problémákért. Fotó: Reuters

A különböző szervezetek között az egyik hagyományos összekötő kapocs a zene. „A kilencvenes évek közepéig a szubkultúrát a rockzene, az illegális koncertek, rádióműsorok, csempészett magnókazetták tartották fenn. Az angol skinhead mozgalom kezdete óta ez a közösség a dalszövegeinek köszönhetően van életben” – meséli a Daniel Schweizer által készített White Terror című dokumentumfilmben Marko Niilo Kristian Jarvinen, a svéd B&H és az ottani neonáci mozgalom vezére. Nem véletlen, hogy a náci underground mozgalmat a húsz éve lemezkiadóként, koncertszervezőként alapított Blood & Honour fogja össze – továbbra is a zene és a koncertek adják a szubkultúra alappilléreit. Egyes neonáci rockbandák lemezei kontinensszerte akár tízezres példányszámban is elkelnek; de a B&H zászlók, pólók közül is több ezer talál gazdára évente.

Ezeket az anyagokat elsősorban „már megtérített testvérek” vásárolják, rendelik meg; az interneten terjedő „fehér propaganda” ezzel szemben a bevándorlók elijesztését is célozza. Orosz rasszista fiatalok filmre veszik a bevándorlók elleni brutális támadásokat, a lőgyakorlatokat, a felvonulásokat – majd az interneten közzéteszik azokat. A YouTube-on is tucatjával találni neonáci szervezetek propaganda-videóit, de a B&H oldalairól a Mein Kampf is letölthető, a náci irodalom más „alapművei” mellett. „Legnagyobb veszélyben a 14–17 éves, tanulmányokat folytató, s gyenge családi kötelékek között élő fiúk vannak” – írja honlapján Stieg Larsson, az EXPO antifasiszta mozgalom újságírója. Mint kifejti, ebben a korban az ifjak világképe formálható, meggyőzhetőek arról, hogy saját sikertelenségük, csalódásaik egy torz világrend következményei, s pár év elteltével esetleg már buzgó tagjai lesznek a mozgalomnak.

Neonácik becsült száma néhány európai országban

OROSZORSZÁG 50 ezer fő
A nyugatinál lényegesen brutálisabb fellépés jellemzi a csoportokat, gyakoriak az erőszakos akciók.

ROMÁNIA 8 ezer fő
Erős nagypolitikai kapcsolatok, gyakori felvonulások.

NAGY-BRITANNIA 7 ezer fő
Nyíltan
bevándorlás-ellenes fellépés; itt működik a radikális Combat 18
földalatti terrorszervezet. A „nem fehér immigránsokat kiutasító” Brit
Nemzeti Párt 10 ezer fős tagsággal és százezres támogatottsággal bír.

SZERBIA 5–6 ezer fő
Többségükben
nemzeti radikálisok, erős politikai képviselettel bírnak. Ma a Szerb
Radikális Párt támogatottsága közel 25 százalékos.

HORVÁTORSZÁG 5–6 ezer fő
A nemzeti radikalizmus dominál. A szélsőséges horvát HSP a legutóbbi választáson 6,4 százaléknyi szavazatot kapott.

CSEHORSZÁG 5–6 ezer fő
Aktív mozgalom, rendszeres utcai tüntetések, felvonulások.

NÉMETORSZÁG 5 ezer fő
Politikai képviseletük is van, ugyanakkor itt a legszigorúbb a törvénykezés és civil ellenállás.

SZLOVÁKIA 4 ezer fő
Az utóbbi időben megugrott a rasszista indíttatású bűncselekmények száma.

FRANCIAORSZÁG 4 ezer fő
Gyakoriak
a muzulmánokat ért utcai támadások. A Holokauszt-minimalizálással
gyakran vádolt Le Pen Nemzeti Frontja 2007-ben 10 százalékos
támogatottságot szerzett a francia választásokon.

SVÉDORSZÁG 3 ezer fő
A
Blood and Honour nevű szervezet egyik legaktívabb szárnya itt
tevékenykedik. Nagyon erős a civil ellenállás, sok az ellentüntetés; a
felvonulásokon gyakoriak az összetűzések.

HOLLANDIA 2–3 ezer fő
Az
utóbbi években alaposan megszaporodott az aktív tagok száma, s
csoportjaik szervezettebbek és tevékenyebbek, mint korábban. Főként a
fiatalok körében terjed a jobboldali radikalizmus.

MAGYARORSZÁG 2–3 ezer fő
A
kifejezett neonáci csoportok viszonylag marginális szerepben vannak,
ugyanakkor a mozgalmat nehéz elkülöníteni a nemzeti radikalizmustól,
amely nagypolitikai szinten is tényezőnek számító ideológia.

SPANYOLORSZÁG 2–3 ezer fő
A
nyíltan antiszemita Nemzeti Demokrácia Párt támogatottsága viszonylag
alacsony, a tavalyi választásokon mintegy 12 ezer szavazatot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik