Belföld

Hankiss, Járai és Schmidt a békés cigány-magyar együttélésért

Többek közt Freund Tamás, Gerő András, Granasztói György, Hankiss Elemér, Járai Zsigmond, Jelenits István, Lányi András, Parragh László, Pozsgay Imre, Schmidt Mária, Schweitzer József nevével fémjelzett felhívás szerint minden törvényes eszközzel álljuk útját annak, hogy a mélyülő válság etnikai konfliktusba torkolljon.

Közéleti szereplők felhívást tettek közzé a békés cigány-magyar együttélés érdekében. A Batthyány Alapítvány (BA) kedd esti budapesti rendezvényén a felhívás aláírói azt szorgalmazták, hogy az ügyért felelősséget érző csatlakozók alakítsanak közösségeket, és segítsék egymás mindennapi életét.

Minden felelősen gondolkodó állampolgárnak tudnia kell, hogy sorsunk közös, s ezért együtt kell megteremtenünk békénk és boldogulásunk feltételeit – áll a felhívásban, melynek aláírói között különböző világnézetet valló személyek, illetve politikai szereplők vannak.

A közéleti szereplők azt javasolják, hogy a “városokban és a falvakban, az egyházakban és munkahelyeken” szervezzék meg “a cigány-magyar együttélés feltétlen híveinek kis köreit”.

A felhívást aláírók ugyanakkor követelték azt is: szigorún büntessék meg a tulajdon, a törvényesség, az emberi méltóság rovására elkövetett vétségek elkövetőit. Azt is javasolták, hogy a közbiztonság védelmében alakítsanak közösen polgárőrségeket a rendőrség munkájának a megsegítésére.

Granasztói György, a BA elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a cigányság problémái ma már “lelkiismereti közösségi” problémák, és csak másodlagosan számítanak politikai kérdésnek. Mint mondta, felhívásuk “a politikát meghaladó, attól független, ám a politika felé javaslatokkal élő kezdeményezés” szeretne lenni.

Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője a rendezvényen úgy vélte, mára a cigányság magára maradt, és soha a történelem során nem volt ennyire szüksége segítségre.

Véleménye szerint a cigányság ma megélhetési válságban van. A válságot pedig az okozza, hogy a térségben létező munkanélküliség a cigányokat nagyságrendekkel jobban sújtja – tette hozzá. Száz munkaképes korú cigányból 85-90 nem kap munkát – mutatott rá.

“Egy ilyen nyomor és szegénység közepette várjuk el tőlük, hogy integrálódjanak, de hova, mihez?” – mutatott rá a cigányok többségének kilátástalan helyzetére. Ez egy közös társadalmi sorskérdés, nem cigánykérdés, és nem is szociális kérdés, ezért közös megoldást kíván – hangoztatta a roma politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik