Belföld

Ferihegyen nem fogadták jól a megállapodást

A dolgozók 95 százaléka nem fogadta el a takarítás kiszervezését a sztrájkot hirdetett két érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) szerint. A Budapest Airport hazaküldi a görög biztonsági ellenőröket.

Kedden a szakszervezetek közül a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezete megállapodott a munkaadóval a takarítás kiszervezéséről.

hazamennek

A Budapest Airport hazaküldi a görög biztonsági ellenőröket. (MTI)

Ezzel szemben a LESZ és az RDSZSZ szerdai közleményében álságosnak, a Hochtief-Budapest Airport trükkjének tartja, hogy a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezete (RÜDSZ), általuk fantomszervezetnek nevezett érdekképviselet belement a takarítás kiszervezésébe.

100 kontra 2000

A RÜDSZ-nek mintegy száz tagja van, zömében menedzserek, műszakvezetők – fűzik hozzá. Ezzel szemben decemberben sztrájkot kezdő LESZ és az RDSZSZ tagsága eléri a kétezer főt – jegyzik meg.

A közlemény szerint a RÜDSZ a pártállami időkből megmaradt, mára teljesen kiüresedett szervezet, amely a cégvezetés, és nem a reptéri dolgozók érdekeit képviseli.

Az, hogy – megfogalmazásuk szerint – a RÜDSZ kedden megtette kötelességét: aláírta a takarítás kiszervezéséről szóló megállapodást a Hochtief-BA menedzsmentjével, a dolgozók elárulása, a munkavállalói oldal egységét megkérdőjelezni hivatott lépés. A LESZ és az RDSZSZ kezdettől ellenezte a kiszervezést, illetve ragaszkodott a jelenleginél sokkal komolyabb jogi garanciák beépítéséhez – emlékeztetnek.

Milliós bírságok

A LESZ és az RDSZSZ fő kifogása, hogy a tevékenységet elnyert Airport Security Kft. és alvállalkozói ellen az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az elmúlt években számos esetben hozott elmarasztaló ítéletet, milliós bírságokat szabott ki, és jelenleg is vizsgálatot folytat – áll a közleményben.

Hozzáteszik: a korábbi kiszervezések során a reptéri cégektől több tevékenységet átvevő cégnél és alvállalkozóinál a dolgozók minimálbérre vannak bejelentve, miközben továbbra is a korábbi munkájukat végzik. Súlyos aggályok mutatkoztak a munkaidő-nyilvántartással, a pihenőidő és a szabadságolások rendjével kapcsolatban, amelyeket a hatóság jelenleg is vizsgál – ismertetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik