Belföld

Nemet mondtak Szűcs Erika beszámolójára

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága keddi ülésén nem fogadta el Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter beszámolóját a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) tavalyi működéséről.

A bizottság tagjai közül 9-en igennel szavaztak, 9-en pedig tartózkodtak. A beszámolót a kormánypárti képviselők támogatták, a jelenlévő fideszes, kereszténydemokrata és MDF-es képviselők tartózkodtak a szavazásnál.

Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke a beszámoló kapcsán kifogásolta, hogy a rendelkezésre álló összeg egyharmadát ki sem utalták. Mint mondta, ez nem jó hír a magyarországi civilszervezetek számára, nekik minden egyes forintra szükségük van. Feltette azt a kérdést, hogy jó-e, ha a támogatási keret egyharmadát országos hatáskörű, nagy szervezetek kapják.

Szűcs Erika válaszában elmondta: tartalmi kérdésekbe nem kívánnak beleszólni, és felelőst sem keresnek. A miniszter igen fontosnak és szükségesnek tartotta az országos szervezetek létét, különösen ha alulról építkezve vannak jelen a civil szférában. Az egyharmados támogatási összeg a kisebb hányad, ez az arány véleménye szerint elfogadható.

Bíró Ildikó (Fidesz) többi között arra volt kíváncsi, hogy a tavaly, az NCA-ról készült hatásvizsgálat milyen megállapításokat tesz, mennyibe került, ki finanszírozta és mi lett a sorsa. A miniszter reagálásban azt mondta, hogy hallott a hatásvizsgálatról, annak pontos tartalmát azonban nem ismeri, de azt ígérte utánanéz az elemzésnek.

Pettkó András (MDF) rendcsinálást szorgalmazott, hogy látni lehessen, hány szervezet is van tulajdonképpen.
Az ülésen Németh Ferenc, az NCA tanácsának vezetője fontosnak tartotta, hogy az alap által nyújtott támogatás valóban segítség legyen a kis szervezeteknek, de ne ebből éljenek meg. Nem szabad, hogy csupán ezen a lábon álljanak – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a folyamatos változások a minisztériumnál meglehetősen akadályozták a munkát, s amit a támogatások utalását koordináló Esza kht. “2007-ben művelt, az katasztrofális volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik