Belföld

Orbán: engedjük ki újra a palackból a szabadság szellemét

Magyarország be fogja bizonyítani, hogy nem azonos egy rosszkedvű és megbukott részvénytársasággal - mondta a Fidesz elnöke a budai Várban, az I., a II., a III., a XII. és a XXII. kerületi önkormányzat közös 56-os ünnepségén beszélt. Az MSZP szerint a Fideszen és Orbán Viktoron kívül mindenki hisz az összefogás erejében.

“Az 56-os magyarok titka azt volt, hogy kiengedték a szellemet palackból, a magyar szabadság szellemét. Nekünk sincs más dolgunk. Újra ezt kell tennünk. Ki kell engednünk a palackból a magyar szabadság szellemét, és akkor Magyarország újra bizonyítani fogja, hogy többre képes, és ezért a mainál jobb sorsot is érdemel” – fogalmazott Orbán Viktor, akit beszéde előtt “Viktor, Viktor” skandálással fogadott a tömeg.

Könnygázt kapna ma Nagy Imre

A Fidesz elnöke elmondta, hogy diákok és munkások áldozták életüket ’56-ban. Nem létezik a “homo szovjetikusz”, az embert nem lehet átformálni. Párhuzamot vont Nagy Imre és Rákóczi Ferenc között. Véleménye szerint a mártír miniszterelnök ellen ma könnygázt vetnének be. A becsület, bátorság, hűség, hazaszeretet a magyarok legfontosabb erénye – emelte ki. Orbán szerint a magyar kifogyhatatlan hitű, elapadhatatlan erejű nép.

A gyerekeket is meg kell érintse az ünnep öröme, hogy ők is átérezzék október 23-a fontosságát – mutatott rá. Szerinte az ő nemzedéke is győztes nemzedék, ám a magyaroknak van egy rosszabbik éne: ez a szélhámos kalandorokban ölt testet.

Sereghajtók vagyunk

A válsággal kapcsolatban elmondta, hogy ennek oka a gyarlóság, hogy még több pénzt akarnak. A felelős vezetők loptak, csaltak, hazudtak, ezért vissza kell térni az őszinteséghez és az átláthatósághoz.

Orbán Viktor a Dísz téren beszélt (fotó: Gáti András/FN) - KÉPGALÉRIA!

Orbán Viktor a Dísz téren beszélt (fotó: Gáti András/FN) – KÉPGALÉRIA!

Orbán szerint Magyarországot azért érinti különösen érzékenyen a válság, mert egy legyengített ország, sereghajtó. Ám erről nem az emberek tehetnek, hanem a politikai vezetők, mert nem csökkentették az adót, amikor lehetséges lett volna – hangsúlyozta.

Bizalmi, vezetési válság van

A pártelnök szerint ma két komoly vszély fenyeget: elveszti értékét a fizetés, illetve hogy 250 ezer ember utcára kerülhet. Bizalmi és vezetési válság van, ezért új politika és új gazdaság kell. A fasisztázól, gyűlölködők hízelgő hangra váltottak Orbán Viktor szerint, ám ő hisz a magyarokban, mert Magyarország nem gyáva, nem hiteltelen, csak akik elöl állnak.

Orbán Viktor beszéde végén a “hajrá Magyarország, hajrá magyarok” formulával köszönt el hallgatóságától. A FigyelőNet helyszíni tudósítójának elmondása szerint a rendezvényen nem volt kiemelkedő hangulat.

MSZP: Orbán pocskondiázott

Az MSZP szerint a Fideszen és Orbán Viktoron kívül mindenki hisz az összefogás erejében – állítja Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szerint a Fidesz elnökének csak apropó volt a nemzeti ünnep, hogy politikai ellenfeleit “pocskondiázza”.

Nyakó szerint az ellenzéki politikus nem hazudtolta meg magát, most is kedvenc időtöltésének hódolt, azaz “saját kicsinyes hatalmi ambícióit” szolgálta, mint ahogy nemrég a nemzeti csúcson. Orbán Viktornak a nemzeti csúcs, vagy a nemzeti ünnep inkább csak egy apropó arra, hogy politikai ellenfeleit “pocskondiázza”, hamis, éppen ezért hazug szövegével indulatokat keltsen – közölte a szocialista politikus.

Nyakó István szerint a világméretű pénzügyi válság nemzeti összefogást igényelne minden felelős gondolkodótól, akik között a Fidesz elnöke nem találta meg a helyét, és ezt mostani megnyilvánulása is alátámasztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik