Belföld

A bizonytalanság teszi egoistává a fiatalokat

admin
admin

2008. 09. 04. 14:23

Anyagiasak és individualisták a magyar fiatalok egy kutatás szerint, a tendenciák mögött a bizonytalanság, a kiszámíthatóság hiánya áll.

A mai fiataloknak alapvető élményük, akár szüleik helyzetével szembeállítva, hogy az élet minden területén csökkent a kiszámíthatóság – olvasható a sajtónak ma bemutatott Fanta Trendriportban.

„Nosztalgikus” Kádár-korszak

Ezeknek a tendenciáknak a megítélése azonban ellentmondásos a fiatalok körében: míg egyrészt valamiféle „nosztalgiával” tekintenek az általuk csak a szüleik, nagyszüleik elbeszéléséből ismert régi világra, annak is tudatában vannak, hogy a mai helyzet jóval nagyobb szabadsággal és nyitottsággal párosul – áll a fókuszcsoportos vizsgálatokon (csoportos beszélgetéseken) alapuló kutatás beszámolójában.

A kutatás szerint ellentmondásos a fiatalok életében a fogyasztói társadalom megítélése. Bár többen közülük rosszallóan emlegették a mai világ pénzközpontúságát, az egyéni törekvéseik azonban a legtöbb esetben mégis jórészt a megfelelő egzisztencia megteremtésére irányulnak.

Könnyebb volt régen a gyermekvállalás

A fiatalok saját szüleik generációjával kapcsolatban kiemelték, hogy „akkor még a gyerekvállalás volt a középpontban”, illetve „sokkal könnyebb volt családot alapítani, gyereket szülni”. A családalapítás várható ideje a megkérdezett 20 év körüli fiatalok esetében szinte mindenkinél 30 év körülre volt kitűzve. Van, akinél az „önmegvalósítás”, a karrier megkezdése és felépítése tolja ki ezt az időpontot, másoknál pedig a bizonytalan élethelyzet, az anyagi biztonság hiánya – állapítja meg a riport.

A mai fiatal generáció általánosságban inkább individualista. E korosztályt ugyanis kevéssé hozzák lázba a közösséghez kötődő, kollektív cselekvések és a spirituális értékek. Meglehetősen passzívnak mutatkoznak a karitatív, civil, vagy politikai kezdeményezések terén – állítja a kutatási beszámoló. Mindemellett meglehetősen anyagiasak is.

Nem lázadnak

A korosztállyal általában azonosított lázadás és idealizmus kevéssé jellemző a kutatás szerint: e generáció jövőképének legfontosabb elemei a biztos egzisztencia és a kiegyensúlyozott családi élet. A fiatalok saját magukat egoistának, individualistának látják, egyúttal szenvednek a folyamatos teljesítménykényszer okozta stressztől és frusztrációtól is – olvasható a riportban.

Mindezen elemek akár egy nagyobb keretben is elhelyezhetők, a bizonytalanságból, a kiszámíthatóság hiányából is levezethető az anyagiasság és az individualizmus, hiszen a közösség problémáival nem ér rá törődni az, aki a saját dolgait sem tudja rendben – mondta a FigyelőNet kérdésére Ságvári Bence szociológus, a riport szerzője.

A fiatalok a riport szerint nagy arányban gyanakvóak a
sikeres emberekkel szemben: bár maguk is gazdagságra és sikerre vágynak, úgy vélik, hogy aki elérte ezt a célt, az sok esetben főként kapcsolatainak, illetve esetleg a „nem egyenes útnak” köszönheti eredményét.

Siker és pénz: ellentmondásos viszony

A sikerhez és pénzhez való ellentmondásos viszony megjelent abban is, hogy a fiatalok az anyagi sikert és a jól fizető állást jelölték meg legfontosabb céljukként, ugyanakkor az aktatáskás, laptopos “yuppie” képét viszont elutasították, nem akartak azonosulni vele.

Ságvári Bence egyetértett a FigyelőNet felvetésével, hogy ennek szerepe lehet abban, hogy a “villámkarriernek” az a lehetősége, ami a korai 90-es évek diplomás, nyelveket beszélő fiataljainak megadatott, számukra már nem létezik, a konkurencia sokkal nagyobb, a lehetőségek száma sokkal kisebb. A társadalmi felemelkedés nehézségeivel a fiatalok is tisztában vannak.

Magyarországon felfelé irányuló mobilitás nincs, hihetetlenül zárt a társadalom – tette hozzá mindehhez Bauer Béla ifjúságkutató. A kutató megjegyezte: az is egy formája lázadásnak, hogy a fiatalok nem hiszik el a lózungokat, s reálisan látják, hogy a sikerhez gyakran a kapcsolatoknak, vagy a “görbe útnak” köszönhető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.